Istorinė akimirka! Ką tik „Falcon 9“ raketa į TKS iškrido pirmoji visiškai privati misija: bilietas asmeniui kainuoja 55 mln. USD (Video)  ()

„SpaceX Falcon 9“ raketa su „Crew Dragon“ kapsule „Endeavour“ buvo paleista 18:17 val. Lietuvos laiku iš Kenedžio kosminio centro, Floridoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Erdvėlaivis turėtų prisišvartuoti prie TKS šeštadienio rytą apie 14:45 val. Lietuvos laiku.

Pirmoji visiškai privati misija į Tarptautinę kosminę stotį penktadienį prasidėjo Floridoje su keturių narių įgula iš startuolio „Axiom Space“.

„Axiom Mission 1“ (Ax-1) misijai vadovauja buvęs NASA astronautas Michaelas Lopezas-Alegria, dvigubas JAV ir Ispanijos pilietis, keturis kartus skridęs į kosmosą per savo 20 metų karjerą, o paskutinį kartą TKS lankęsis 2007 m.

Prie jo prisijungia trys privatūs įgulos nariai: amerikietis nekilnojamojo turto investuotojas Larry Connoras, kanadietis investuotojas ir filantropas Markas Pathy ir buvęs Izraelio naikintuvo pilotas, investuotojas ir filantropas Eytan Stibbe.

„TP-Link Archer AX53“ - „Wi-Fi 6“ maršrutizatorius, siūlantis didžiulę spartą, puikią aprėptį ir funkcijų turtingą programėlę (Apžvalga)
6214

„TP-Link Archer AX53“ – modernus maršrutizatorius, palaikantis „Wi-Fi 6“ technologiją ir siūlantis net 3 Gb/s spartą. Tai – įrenginys moderniems namams, kuriuose yra daug internetą naudojančių prietaisų, ypač tinkantis kompiuterinių žaidimų entuziastams bei visiems, kuriems svarbus greitas ir patikimas ryšys.

Išsamiau

Plačiai pranešta, kad bilietų kaina, į kurią įeina aštuonios darbo dienos, yra 55 mln. USD.

Nors privatūs piliečiai TKS lankėsi ir anksčiau, „Ax-1“ yra pirmoji misija, kurią sudaro privati įgula, skraidanti privačiu erdvėlaiviu.

 

NASA palimino trijų krypčių partnerystę su „Axiom“ ir „SpaceX“ kaip pagrindinį žingsnį komercializuojant kosmoso regioną, žinomą kaip „Žemoji Žemės orbita“, todėl agentūra galės sutelkti dėmesį į ambicingesnes keliones toliau į kosmosą.

Tačiau skirtingai nei neseniai įvykę suborbitiniai skrydžiai, kuriuos vykdė „Blue Origin“ ir „Virgin Galactic“, „Axiom“ teigia, kad jos misija neturėtų būti laikoma turizmu.

TKS, kuris skrieja 400 kilometrų aukštyje, kvartetas vykdys mokslinių tyrimų projektus, įskaitant Masačiusetso technologijos instituto (MIT) technologijos demonstravimą – išmanių plytelių, kurios sudaro robotų spiečius ir savaime susirenka į kosmoso architektūrą.

 

Kitas eksperimentas apima vėžio kamieninių ląstelių naudojimą mažiems navikams auginti, o tada pagreitintos senėjimo mikrogravitacijos aplinką, kad būtų galima nustatyti ankstyvus tų navikų pokyčius, kad būtų pagerintas ankstyvas vėžio nustatymas Žemėje.

Be to, įgulos narys Stibbe'as planuoja pagerbti savo velionį draugą Ilaną Ramoną, pirmąjį Izraelio astronautą, žuvusį per 2003 m. „Columbia“ katastrofą, kai erdvėlaivis subyrėjo grįždamas į Žemės orbitą.

„Axiom“ įgula gyvens ir dirbs kartu su nuolatine stoties įgula: šiuo metu JAV pusėje – trys amerikiečiai ir vokietis, o Rusijos pusėje – trys rusai.

Bendrovė bendradarbiavo su „SpaceX“ iš viso keturiose misijose, o NASA iš esmės jau patvirtino antrąją misiją „Ax-2“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(0)
(9)

Komentarai ()