[Žinios trumpai] KARŠTA NAUJIENA – paaiškėjo preliminarūs Prancūzijos prezidento antrojo rinkimų turo rezultatai: laimėtojas aiškus  ()

Paaiškėjo svarbiausių Europos rinkimų rezultatas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas sekmadienį įtikinama persvara nugalėjo savo kraštutinių dešiniųjų varžovę Marine Le Pen, parodė ankstyvos apklausų vykdytojų prognozės, užsitikrinęs antrąją kadenciją ir išvengęs politinio žemės drebėjimo.

Pirmosios prognozės parodė, kad Macronas užsitikrino apie 57–58% balsų. Tokie įvertinimai paprastai yra tikslūs, tačiau gali būti patikslinti, kai oficialiai gaunami rezultatai iš visos šalies.

Džiaugsmo šūksniai nuvilnijo, kai rezultatai pasirodė milžiniškame ekrane Marso laukų parke, Eifelio bokšto papėdėje, kur E. Macrono šalininkai džiūgavo, mojuodami Prancūzijos ir ES vėliavomis. Žmonės pradėjo vienas kitą glėbesčiuoti ir skanduoti „Macron“.

Priešingai, nuliūdę Le Pen šalininkai, išgirdę naujienas Paryžiaus pakraštyje, didžiulėje priėmimų salėje, palydėjo rezultatus švilpimu.

„Ifop“, „Elabe“, „OpinionWay“ ir „Ipsos“ apklausų vykdytojai prognozavo, kad Macronas laimės 57,6–58,2 proc.

Centristo, proeuropietiškojo Macrono pergalę sąjungininkai sveikina kaip atgaivą pagrindinei politikai, kurią pastaraisiais metais sukrėtė Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš Europos Sąjungos, 2016 m. Donaldo Trumpo rinkimai ir naujos kartos nacionalistų lyderių iškilimas.

 

Macronas prisijungs prie nedidelio klubo – iki jo tik du Prancūzijos prezidentai sugebėjo užsitikrinti antrąją kadenciją. Tačiau atrodo, kad jo pergalės skirtumas yra mažesnis nei tada, kai jis pirmą kartą įveikė Le Pen 2017 m., o tai rodo, kiek prancūzų liko nesužavėti juo ir jo politikos kryptimi.

Šis nusivylimas atsispindėjo rinkimuose, o pagrindiniai Prancūzijos rinkimų institutai teigė, kad nebalsavusiųjų procentas greičiausiai bus apie 28 proc., didžiausias nuo 1969 m.

 

Su pergale Macroną jau sveikina Europos lyderiai:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis pasveikino Emmanuelį Macroną su numatoma pergale.

Prie jo prisijungia ES Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, kuri sako, kad nekantrauja vėl dirbti su perrinktu prezidentu.

Lietuvos prezidentas Twitter rašo: „Mielas drauge E. Macronai, sveikinu laimėjus prezidentines lenktynes. Linkiu stiprybės ir drąsos vadovauti Prancūzijai šiais visai Europai iššūkių kupinais laikais.“

G. Nausėda pridūrė besitikintis toliau kartu stiprinti Europos Sąjungą, NATO ir ginti demokratines vertybes.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()

Susijusios žymos: