[Žinios trumpai] Europos vienybė bliūkšta? Vokietija padavė Italiją į Jungtinių Tautų teismą – kas čia vyksta?  (1)

Vokietijos ir Italijos ginčas siekia dar 2008 metus. Ko nepasidalina dvi Europos valstybės?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vokietija iškėlė Italijai bylą Jungtinių Tautų (JT) aukščiausiame teisme dėl bandymų Italijoje reikalauti kompensacijos už nacių laikų karo nusikaltimus.

Savo pareiškime Tarptautiniam Teisingumo Teismui (ICJ) Vokietija teigia, kad Italija ir toliau kelia bylas savo vidaus teismuose, nepaisant 2012 m. priimto sprendimo, kad tokie ieškiniai buvo nepriimtini.

Jame teigiama, kad nuo šio sprendimo Italijoje buvo iškeltos daugiau nei 25 naujos bylos. Kai kuriose iš jų teismai nusprendė, kad Vokietija turi sumokėti kompensaciją.

Berlynas teigia, kad dabar pateikia skundą dėl dviejų vykstančių bylų, dėl kurių gali būti areštuotas Vokietijos valstybei priklausantis nekilnojamasis turtas Romoje, siekiant finansuoti kompensacijas.

Italijos teismas teigia, kad iki gegužės 25 d. nuspręs, ar priverstinai parduoti tam tikrus pastatus, kai kuriuose iš jų yra Vokietijos kultūros, istorijos ir švietimo įstaigos.

Ginčas kilo 2008 m., kai Italijos aukščiausiasis teismas nusprendė, kad Vokietija turi sumokėti apie 1 mln. eurų devynių žmonių artimiesiems. Šie 9 žmonės buvo tarp 203 vokiečių pajėgų nužudytų žmonių Toskanoje 1944 metais.

Vokietija tvirtina, kad nuo 1945 m., kai baigėsi konfliktas, šalims, nukentėjusioms nuo Antrojo pasaulinio karo, jau išmokėjo milijardus eurų.

 

Jos paraiškoje cituojama 2012 m. sprendimo dalis, kurioje teigiama, kad leisdama pareikšti ieškinius savo teismuose Italija „pažeidė savo įsipareigojimą gerbti imunitetą, kurį Vokietijos Federacinė Respublika turi pagal tarptautinę teisę“.

Gali užtrukti ne vienerius metus, kol ICJ paskelbs sprendimus, tačiau Vokietija paprašė teismo imtis priemonių, kad Italija neleistų parduoti aukcione bet kokio turto, kol bus svarstoma platesnė jos byla.

ICJ, įsikūręs Hagoje, Nyderlanduose, yra pagrindinė JT teisminė institucija, kurios vienas iš pagrindinių vaidmenų yra teisinių ginčų tarp valstybių sprendimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(3)
(12)

Komentarai (1)