Jameso Webbo teleskopas atsiuntė iki šiol neregėtus kosmoso gelmių kadrus: mokslininkai pakeitė suvokimą apie Visatą – tai turi pamatyti visas pasaulis (Foto)  ()

Mokslininkų gebėjimas matyti tolimąjį kosmosą tapo dar tikslenis, tolimesnis ir aštresnis. 10 mlrd. JAV dolerių kainavęs Jameso Webbo kosminis teleskopas dabar yra pilnai sufokusuotas ir suderintas. Šviesa idealiai atsimuša į jo veidrodžius, suformuoja stulbinančio tikslumo vaizdinius ir tiksliai perduoda duomenis visiems keturiems moksliniams teleskopo instrumentams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip praneša NASA, liko tik patikrinti ir išbandyti, ar visi instrumentai yra teisingai sukalibruoti, t.y. ar jie perduoda duomenis taip, kaip yra tikimasi ir suprantama.

 

Kai kalibravimo darbai bus pilnai baigti, Jameso Webbo kosminis teleskopas bus paruoštas fiksuoti tolimojo kosmoso vaizdus, kokius iki šiol siųsdavo tik Hubble teleskopas. Žinoma, Jameso Webbo teleskopo galimybės yra kur kas pranašesnės – tai bus nauja kosmoso stebėjimo ir pažinimo era.

„Pasiekėme teleskopo derinimo fazės pabaigą - gavome idealiai sufokusuotus vaizdus iš visų instrumentų. Esame pasiruošę patikrinti daugybę sudėtingų būdų, kuriais kiekvienas iš instrumentų gali pagauti teleskopo šviesą ir atlikti mokslinius tyrimus, apie kuriuos svajojome daugiau nei 20 metų“, – aiškino prof. Markas McCaughreanas, vyr. mokslo patarėjas iš Europos kosmoso agentūros.

Jameso Webbo kosminis teleskopas ir kuriais pasidalijo NASA. Beliko paskutinis žingsnis – pilnas mokslinių instrumentų paleidimas po jų kalibravimo. Manoma, kad tai gali įvykti jau birželį.

„Šie kadrai iš esmės pakeitė mano suvokimą, kaip aš matau Visatą. Mes esame apsupti Visatos kūrimo simfonijos. Čia visur vien galaktikos. Mano viltis – kad visas pasaulis tai pamatytų“, – teigė Jameso Webbo kosminio teleskopo įrenginių kontrolės mokslininkas Scottas Actonas iš kompanijos „Ball Aerospace“.

2021 metų gruodžio 21 dieną į Žemės orbitą išskraidintas Jameso Webbo kosminis teleskopas turėjo įveikti septynių žingsnių pasirengimo programą. Vienas iš jų ir, ko gero, daugiausiai streso inžinieriams sukėlęs, tai 18 šešiakampių veidrodžių išsilankstymo etapas. Kadangi teleskopas yra per didelis, kad tilptų į nešančiosios raketos krovinių kapsulę būdamas darbui parengtos konfigūracijos, todėl jis buvo transportuojamas sulankstytas.

 

Aparato išskleidimas buvo sudėtinga ir rizikinga užduotis – „ko gero, pati sudėtingiausia kada nors NASA atlikta parengimo darbui programa“, anksčiau sakė NASA inžinierius Mike'as Menzelis.

Laimei, visi programos žingsniai buvo sėkmingi, neskaitaint kelių nedidelių ir nereikšmingų nesklandumų.

Kiek anksčiau mokslininkai pranešė, kad iš 18 šešiakampių veidrodžių sudarytas jutiklis buvo sėkmingai atšaldytas iki tolimajame kosmose esančių temperatūrų – tai būtina tam, kad objektai būtų itin tiksliai stebimi infraraudonųjų spindulių spektre.

„Teleskopo optikos veikimas tampa vis geresnis ir viršija inžinierių komandos optimistiškiausius spėjimus“, – teigė NASA.

Mokslininkai tikisi, kad Jameso Webbo teleskopas, paleistas praėjusių metų gruodį, padės išspręsti iki šiol neišaiškintas kosmoso gelmių, Visatos sandaros, žvaigždžių sistemų ir mūsų pačių būties paslaptis. Jameso Webbo teleskopas yra tarptautinė mokslinė programa, vadovaujama NASA kartu su Europos kosmoso agentūra ir Kanados kosmoso agentūra.

 

Šaltiniai:

https://blogs.nasa.gov/webb/2022/04/28/nasas-webb-in-full-focus-ready-for-instrument-commissioning/

https://www.space.com/james-webb-space-telescope-alignment-complete

https://www.bbc.com/news/science-environment-61268680

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(42)
(0)
(42)

Komentarai ()