Nustatytas ryšys tarp katės turėjimo vaikystėje ir psichozės suaugus: tai rimčiau nei galima pagalvoti  ()

Ar katės gali jus užkrėsti psichozę sukeliančiu smegenų parazitu? Atsakymas sudėtingas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Katės turėjimas vaikystėje gali būti psichozinių patirčių suaugusiojo amžiuje rizikos veiksnys”.

Jei naudojatės internetu, tikriausiai girdėjote apie Toxoplasma gondii – parazitą, kurį žmonės gali pasigauti iš kačių išmatų.

Yra įrodymų, nors jie ir prieštaringi, kad parazitas gali sukelti psichologinių problemų žmonėms arba netgi paskatinti juos labiau mylėti kates. Nepaisant to, tai yra puiki metafora. Daugeliui toksoplazmozė tapo kačių mylėtojo beprotybės santrumpa – tai, kaip mes kalbame su savo katėmis ir elgiamės taip, lyg jos būtų lygiaverčiai viršininkai, kūdikiai ar dievai.

Dabar siužetas darosi sudėtingesnis. Remiantis nauju tyrimu, kurį atliko McGill universiteto Monrealyje mokslininkai, dažnai klaidingai suprantamos teorijos, susijusios su toksoplazmoze ir neurologine sveikata, gali turėti įtakos, ypač kai tai yra susiję su užkrėstų kačių turėjimu vaikystėje.

„Futurizm.com“ kalbėjosi su Vincentu Paquinu, McGillo psichiatrijos skyriaus rezidentu, kuris kartu su savo mentore psichologe ir dėstytoja dr. Suzanne King neseniai paskelbė straipsnį „Psichiatrinių tyrimų žurnale”, kuriame buvo nustatytas ryšys tarp katės turėjimo vaikystėje ir psichozės vystymosi vėliau gyvenime.

„Futurizm.com“: kokia šio tyrimo „antraštė“?

Vincentas Paquinas: Kokia neturėtų būti antraštė? Neturėtų būti tokia, kad katės poveikis sukelia psichozę, tiesa? Nes to mūsų tyrimas negali įrodyti.

Matome, kad katės turėjimas vaikystėje suaugus gali būti psichozės rizikos veiksnys. Arba galime sakyti, kad katės turėjimas yra susijęs su psichoziniais išgyvenimais suaugus, ypač vyrams. Taigi tokia galėtų būti antraštė.

F: Kaip jūs priėjote prie tokios temos tyrimo?

VP: Kai pradėjau rezidentūrą McGill universitete, ieškojau naujo tyrimo mentoriaus. Aš pradėjau dirbti su Suzanne King, kuri pagal išsilavinimą yra psichologė ir McGill universiteto profesorė bei tyrinėtoja. Ji daugiausia dirbo su prenataliniu (priešgimdyminiu) stresu, kaip psichozės rizikos veiksniu. Tačiau prieš kurį laiką ji atliko šį tyrimą, kurio metu ji įdarbino 2000 žmonių Monrealio centre ir apklausė juos apie daugelį aplinkos poveikių, įskaitant katės turėjimą, taip pat galvos traumas, rūkymą ir pan.

Šis tyrimas buvo dalis didesnių pastangų ištirti genetinius ir aplinkos veiksnius ir jų sąveiką, susijusius su psichoze. Ir šioje apklausoje buvo vienas klausimas apie katės turėjimą ir tai, ar katė medžiojo graužikus, nes tai  buvo pagrįsta literatūra apie Toxoplasma gondii parazito gyvavimo ciklą. Taigi, kai pradėjau dirbti su Suzanne ir ji man pasakė, kad turi šių duomenų, kurių mes dar neskelbėme ar iki galo neanalizavome, sutikau tai tyrinėti.

 

F: Ką žmonės neteisingai mano apie jūsų tyrimus?

VP: Manau, kad žmonės greitai nukrypsta nuo mūsų rastos asociacijos, kuri yra grynai statistinė dėl dviejų klausimų, kuriuos uždavėme apklausoje, tiesa? Taigi žmonės greitai peršoka nuo šios asociacijos ir teigia, kad tai yra priežastinio ryšio įrodymas. Kitaip tariant, katės turėjimas vaikystėje sukelia psichozę arba skubotai daroma išvada, kad būtent tai mes tvirtiname, o tada kritikuoja mūsų straipsnį. Nors iš tikrųjų norime būti gana atsargūs darydami išvadas.

Viena vertus, manome, kad tai hipotezė, kurią verta toliau tirti. Bet tai sunku ištyrinėti. Nes neketiname atlikti atsitiktinių imčių kontrolinio tyrimo, kurio metu tikslingai atskleistume tam tikrą skaičių žmonių, kad išsiaiškintume, koks buvo poveikis, ir palygintume juos su kitais žmonėmis. Mes negalime to padaryti. Taigi turime pasikliauti kitokiais tyrimo metodais, kurie turi stipriųjų ir silpnųjų pusių. Ir mūsų pačių tyrimas turėjo didelių apribojimų.

 

Tačiau tai prideda naujų įrodymų, kurių anksčiau neturėjome, t. y., kad ryšys tarp katės laikymo ir psichozės atrodo ypač stiprus, kai buvo žinoma, kad katė gaudė graužikus ir todėl buvo labiau linkusi nešioti ir pernešti parazitą. Tai palaiko Toxoplasma gondii hipotezę. Taigi manau, kad iš tikrųjų toks yra mūsų darbo tikslas, kuris kelia šią hipotezę ir skatina tolesnius šios srities tyrimus. Tai nėra skirta atgrasyti žmones nuo kačių. Naminio gyvūno, kurį mylite ir kuriuo rūpinatės, turėjimas turi daug privalumų, kurie mūsų tyrime nebuvo įvertinti.

F: Ką manote apie kai kurias keistas teorijas, susijusias su toksoplazmoze, pavyzdžiui, kad ji koreliuoja su domėjimusi sadomazochistiniu seksu?

VP: Manau, kad tai svarbi tyrimų sritis. Turiu omenyje Toxoplasma gondii poveikio žmonių sveikatai sritį. Parazitas labai paplitęs mūsų visuomenėje. Ir tai gali turėti  iki šiol nežinomos įtakos sveikatai.

Tas pats pasakytina apie tabako rūkymą. Iš pradžių mes nežinojome apie to pasekmes sveikatai, o laikui bėgant rinkome įrodymus ir tapo aišku, kad tai tikrai visuomenės sveikatos problema, turinti tiesioginį poveikį daugelio žmonių sveikatai. Sąžiningai, tai tas pats pasakytina apie Toxoplasma gondii. Bet aš manau, kad mes tikriausiai iki galo nesuprantame, kaip tai daro įtaką žmonių sveikatai. Jis gali būti atskirtas nuo katės turėjimo – sprendimas nebūtinai yra kačių atsikratymas.

 

Tikimės, kad tai daugiau liečia paties parazito perdavimo kontrolę. Ir kai kurie tyrimai atskleidė keistus arba, žinote, netikėtus santykius. Manau, kad ir mūsiškiai gali pakliūti po šiuo dėsningumu. Tačiau taip pat yra daug literatūros, kurioje nustatyta, kad asmenys, turintys parazito antikūnų, o tai yra ankstesnio poveikio požymis, turėjo didesnę automobilių avarijų riziką, o tai labai keista. Ir tada mes nežinome, ar ryšys gali būti ir dėl kitų veiksnių, kurie nebuvo įvertinti atliekant tyrimą. Tačiau statistiniu požiūriu koreliacija yra stipri.

Taigi vėlgi manau, kad turime būti atsargūs ir nedaryti galutinių išvadų iš tokio pobūdžio tyrimų, tačiau tai vis tiek palieka klausimą atvirą. Ar šie poveikiai realūs? Ir iki šiol mums nepavyko nei patvirtinti, nei paneigti šių klausimų. Tačiau tokie dalykai kaip psichozė, automobilių avarijos ar pažinimo funkcijų sutrikimas yra tikros pasekmės, turinčios įtakos žmonių sveikatai ir gyvenimo kokybei. Taigi ta prasme manau, kad šie tyrimo klausimai nusipelno būti nagrinėjami.

F: Ar yra kitų parazito šaltinių, išskyrus namines kates?

VP: Pagrindiniai parazito šaltiniai žmonėms yra žalia mėsa ir kačių išmatos... taip pat galimas vaiko užsikrėtimas nuo motinos.

 

F: Kokia kryptimi šis tyrimas būtų vystomas?

VP: Manau, kad pirmasis tyrimas, susiejantis katės turėjimu su psichoze, buvo paskelbtas 1995 m. Tačiau kol kas nebuvo atlikta tiek daug analizių šiuo konkrečiu klausimu.

Tada eitų kitas žingsnis, ir tai jau buvo padaryta tam tikru mastu, tai naudoti antikūnų priemones viruso poveikiui patvirtinti – ko mes nepadarėme savo tyrime, tai vienas iš apribojimų – naudoti biologines priemones parazito poveikiui patvirtinti. Idealiu atveju šias priemones rinktume daug kartų per visą gyvenimą, nes iki šiol tyrimai, kuriuose buvo naudojamos šios priemonės, turėjo tik vieną matą, pavyzdžiui, žmonėms suaugus, kuris tik teigė, kad tam tikru savo gyvenimo momentu žmonės buvo veikiami parazitų.

Tačiau kalbant apie psichozę, žinoma, kad psichozės rizika didėja būtent vaikystėje. Taigi, norėdami geriau išnagrinėti šią hipotezę, turėsime pakartotinai išmatuoti antikūnus ir palyginti, ar jie konvertuojasi. Taigi, pirmą kartą susidūrus su parazitu vaikystėje, palyginti su prieš gimdymą, taigi, motinos įsčiose arba suaugus, kaip padidėja psichozės rizika. Taigi tai būtų dar viena kryptis, kurios reikia imtis ateityje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(7)
(-5)

Komentarai ()