[Žinios trumpai] Mopsų nebegalima laikyti įprastais šunimis: kas negerai su veisle?  ()

Mokslininkai palygino mopsų savybes su kitų veislių atstovais ir padarė netikėtą išvadą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai teigia, kad dabar mopsai serga tokiomis rimtomis ligomis, kad veislės atstovų nebegalima laikyti „paprastais šunimis“.

Apie tai praneša „Daily Mail“.

Karališkojo veterinarijos koledžo veterinarijos gydytojų teigimu, mopsai daug dažniau nei kiti šunys serga kvėpavimo takų, akių ir odos ligomis.

„Radikaliai skirtingi mopsų ir kitų veislių sveikatos profiliai rodo, kad mopsai taip nukrypo nuo kitų šunų veislių, kad jų nebegalima laikyti normaliais šunimis“, – teigiama naujame tyrime, paskelbtame moksliniame žurnale „Canine Medicine and Genetics“.

Pagrindinės mopsų savybės nesusiformavo natūraliai, jos buvo selektyvaus veisimo rezultatas. Pavyzdžiui, dėl būdingos suplotos snukio formos šiai veislei kyla kvėpavimo, akių ir odos problemų pavojus.

„Per pastaruosius dešimtmečius mopsai tapo nepaprastai populiarūs. Ši veislė turi mielą, plokščią snukį, kuris patinka daugumai žmonių, tačiau jis taip pat kelia rimtų sveikatos problemų šunims“, – sakė tyrimo vadovas daktaras Danas O'Neillas.

Tyrimo metu buvo įvertinta 40 įprastų mopsų ir kitų veislių šunų ligų rizika. Veterinarijos gydytojų komanda išanalizavo 16 218 mopsų ir 889 326 kitų šunų medicininių įrašų.

 

Tyrimo autorių teigimu, mopsai 54 kartus dažniau sirgo brachicefaliniu obstrukciniu sindromu, kuris yra viršutinių kvėpavimo takų liga. Mopsų šnervės buvo per siauros 51 kartą dažniau, o tai taip pat turėjo neigiamos įtakos jų sveikatai.

Veislės atstovai 13 kartų dažniau sirgo keratitu (ragenos uždegimu, drumstumu) ir beveik 11 kartų dažniau sirgo odos raukšlės dermatitu.

Be to, mopsai 2,5 karto dažniau yra nutukę ir 2 kartus dažniau turi peraugusius nagus.

Tačiau ne viskas taip beviltiška, kaip gali atrodyti. Nustatyta, kad mopsai turi mažesnę riziką susirgti kitomis problemomis, tokiomis kaip širdies ūžesiai, lipomos ir agresija.

 

„Apskritai mopsai turi daug didesnį polinkį sirgti ligomis. Todėl mopsai turi įveikti daugybę kritinių sveikatos problemų“, – apibendrino tyrimo autoriai.

Ši analizė buvo atlikta mokslininkams įvertinus skirtingų šunų veislių gyvenimo trukmę ir išsiaiškinus, kad mopsų gyvenimo trukmė yra trumpiausia.

Karališkojo veterinarijos koledžo ekspertai ištyrė 30 563 šunis, priklausančius 18 skirtingų veislių. Jų rezultatai parodė, kad vidutinė šunų gyvenimo trukmė yra 11,2 metų, tačiau tai skiriasi priklausomai nuo veislės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()