[Žinios trumpai] Oficialu – Turkija keičia savo šalies pavadinimą: pakeitimą jau patvirtino ir Jungtinės Tautos  ()

Turkija paprašė Jungtinių Tautų (JT), kad ji būtų oficialiai vadinama kitu pavadinimu.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-03 [Žinios trumpai] Oficialu – Turkija keičia savo šalies pavadinimą: pakeitimą jau patvirtino ir Jungtinės Tautos  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak AP, Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu pateikė laišką, prašydamas, kad jo šalis anglų kalboje būtų vadinama „Türkiye“.

Turkijos pavadinimo keitimo į „Türkiye“ procesas prasidėjo praėjusių metų gruodį po prezidento Recepo Tayyipo Erdogano memorandumo, o ketvirtadienį oficialiai buvo patvirtintas Jungtinių Tautų. Gavusios oficialų šalies prašymą, JT nusprendė organizacijoje pakeisti Turkijos pavadinimą.

JT atstovas Stephane'as Dujarricas pranešė, kad Turkijos užsienio reikalų ministro Mevluto Cavusoglu laiškas, skirtas generaliniam sekretoriui Antonio Guterresui, gautas trečiadienį ir leido suprasti, kad pavadinimo pakeitimas įsigaliojo nuo oficialaus laiško gavimo momento.

Anksčiau, antradienį, Cavusoglu sakė, kad JT ir kitoms pagrindinėms institucijoms visame pasaulyje buvo išsiųstas oficialus laiškas, kuriame prašoma pakeisti šalies pavadinimą.

Dabartinė vyriausybė labai stengėsi, kad pavadinimas Turkija būtų pakeistas į „Türkiye“, kaip jis rašomas ir tariamas turkiškai. Pavadinimas iš tikrųjų datuojamas 1923 m., kai iš karto po nepriklausomybės šalis buvo vadinama „Türkiye“, prieš pakeičiant ją į Turkiją.

 

Šiuo metu pagal naują direktyvą eksportuojamiems produktams vietoj „Made in Turkey” naudojama „Made in Türkiye“, o pavadinimas pakeistas ir oficialiuose dokumentuose.

Turkijos valstybinis transliuotojas anglų kalba „TRT World“ taip pat paaiškino sprendimą sakydamas, kad žodis „turkey“ „painiojamas su anglišku kalakuto pavadinimu (turkey)“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(13)
(1)
(12)

Komentarai ()