Klimatologai prisipažino išmetę klimato šiltėjimą įrodančius duomenis  (10)

Rytų Anglijos universiteto (D. Britanija) mokslininkai prisipažino išmetę į šiukšlyną didžiąją dalį pirminių duomenų apie temperatūrų pokyčius, kuriais remdamiesi prognozavo gresiančias klimato permainas, skelbia dienraštis „Times“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak dienraščio, tai reiškia, kad kiti mokslininkai nebegalės patikrinti svarbiausių jų skaičiavimų, liudijančių, kad per paskutiniuosius 150 metų pasaulyje buvo stebimas vidutinės temperatūros didėjimas.

Rytų Anglijos universiteto Klimato tyrimų centras buvo priverstas pranešti apie šių duomenų praradimą dėl to, kad, remiantis šalyje galiojančiu Informacijos laisvės aktu, buvo pareikalauta pateikti originalius temperatūrų matavimo duomenis. Šie duomenys, surinkti iš įvairių pasaulio meteorologinių stočių ir įrašyti magnetines juostas ar popieriniuose dokumentuose, buvo išmesti po to, kai Klimato tyrimų centras kėlėsi į kitą pastatą.

Dienraščio žiniomis, iš meteorologijos stočių gautų neapdorotų temperatūros matavimo duomenų buvo atsikratyta 9-ąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, kai klimato kaitos problema dar neatrodė tokia svarbi.

Manoma, kad fakto apie prarastus originalius temperatūrų matavimų duomenis patvirtinimas padarys dar didesnę žalą Rytų Anglijos universiteto Klimato tyrimų centro reputacijai. Jis britų ir pasaulinės žiniasklaidos dėmesio centre neseniai atsidūrė po to, kai kompiuteriniai įsilaužėliai internete paskelbė šio centro mokslininkų susirašinėjimą, iš kurio aiškėja, kad kai kurie klimatologai naudojo kažkokius „triukus“, stengdamiesi paslėpti duomenis apie pastarąjį dešimtmetį neva vykstantį klimato šaltėjimą. Rytų Anglijos universiteto mokslininkų elektroninius laiškus įsilaužėliai paskelbė viename Rusijos interneto serveryje.

Naujienų agentūros AP žiniomis, prieigą prie šio universiteto tarnybinio elektroninio pašto archyvo, kuriame buvo apie 1000 laiškų, ir maždaug 3000 tarnybiniam naudojimui skirtų dokumentų rinkinio kompiuteriniai įsilaužėliai gavo lapkričio viduryje.

Tarp šių nemažą susidomėjimą sukėlusių dokumentų yra ir Rytų Anglijos universiteto Klimato tyrimų centro vadovo profesoriaus Philo Joneso laiškas, kuriame jis praneša apie „triuką“, leidžiantį nuslėpti temperatūros mažėjimą. Jo laiškas buvo išsiųstas 1999 m. lapkričio 16 d.

Rytų Anglijos universiteto rektoratas išplatino pareiškimą, kuriame viešai paskelbtų mokslininkų dokumentų rinkinys vadinamas tendencingai sudarytu ir „neigiančiu pasaulio visuomenės pripažintą neigiamo žmogaus poveikio klimatui faktą“. Universiteto vadovybė taip pat pranešė, kad policija pradėjo nesankcionuotos prieigos prie universiteto kompiuterių tinklo tyrimą.

Iš universiteto serverio paimti laiškai ir dokumentai internete buvo paskelbti likus porai savaičių iki gruodžio 7 d. Kopenhagoje vyksiančios Jungtinių Tautų konferencijos klimato kaitos klausimais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)