„Pakibo“ ir antrasis aplink Marsą skriejantis palydovas  (4)

Seniausias aplink Marsą šiuo metu skriejantis NASA kosminis zondas „Odyssey“ dėl kompiuterio sutrikimo persijungė į saugaus veikimo režimą, pranešė NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija Pasadenoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Odyssey“ programos specialistai teigia numanantys tokio sutrikimo priežastį ir tikisi netrukus atkurti normalų šio Marso palydovo funkcionavimą.

NASA inžinieriai pranešė, kad savaitgalį 8 metų senumo „Odyssey“, atvykęs į Marso orbitą 2001 m., nustojo „tinkamai reaguoti“ į siunčiamas komandas. Manoma, kad zondo kompiuteris „pakibo“ dėl atminties perpildymo klaidos, kuri jau buvo kartą įvykusi 2009 m. pavasarį.

Saugiu režimu priverstas veikti ir kitas Marsą iš orbitos tiriantis NASA aparatas „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO). 4 metų senumo zondas dėl nežinomų priežasčių šiemet automatiškai tris kartus perkrovė savo pagrindinį kompiuterį. Paskutinį kartą tai atsitiko rugpjūčio 26 d. Be to, kartą dėl nežinomų priežasčių pagrindinis MRO kompiuteris automatiškai įjungė rezervinį. Specialistai nusprendė nutraukti MRO tyrimų programą ir pervedė jį į saugaus veikimo režimą, kol išanalizuos techninius sutrikimus ir ras būdą jiems ištaisyti.

Pranešama, kad kelias pastarąsias dienas „Odyssey“ veikė saugiuoju režimu. Ryšys su Žeme nebuvo nutrūkęs, zonde vyksta normalus energijos tiekimas, palaikoma derama temperatūra. Pirmadienį JAV laiku NASA inžinieriai nurodė zondui atlikti vadinamąjį „šaltąjį“ pagrindinio kompiuterio perkrovimą. Turimais duomenimis, jis pavyko sėkmingai, teigia NASA atstovai. Kol kas saugaus veikimo režimas dar neatšauktas.

Kadangi abu šiuo metu aplink Marsą skriejantys NASA zondai negali retransliuoti į Žemę Marso paviršiuje veikiančių marsaeigių „Spirit“ ir „Opportunity“ perduodamų duomenų, šie aparatai ryšį su Žeme palaikys tiesiogiai, teigia NASA atstovai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)