JT Tarpvyriausybinė klimato kaitos grupė tirs galimas manipuliacijas dėl klimato kaitos  (3)

JT specialistų grupė klimato kaitos klausimais ims tirti įtarimus, jog Jungtinės Karalystės mokslininkai manipuliuoja globalaus atšilimo duomenimis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip jie esą siekė sutvirtinti argumentą, jog klimato atšilimas vyksta dėl žmogaus veiklos, praneša BBC. Įtarimų kilo po to, kai elektroniniai laiškai, parašyti Rytų Anglijos universiteto Klimato kaitos skyriaus narių, pateko į internetą.

Robertas Watsonas, vienas iš vyriausybės mokslinių patarėjų, paragino paviešinti visus neapdorotus duomenis. Tuo metu Norfolko policija tiria, ar į kompiuterių duomenų bazes nebuvo įsibrauta neteisėtai.

JT Tarpvyriausybinė klimato kaitos grupė (IPCC) yra pagrindinė institucija, vertinanti klimato kaitos mokslą. Organizacijos vadovas dr. Rajendra Pachauri BBC Radio 4 sako, jog įtarimai yra rimti, ir jis nori, kad jie būtų ištirti.

„Mes neabejotinai tirsime viską, ir tada pateiksime poziciją. Tikrai nenorime ką nors nuslėpti. Tai rimtas reikalas ir mes detaliai tai išnagrinėsime“, – sakė jis.

Viename iš nutekintų elektroninių laiškų užsimenama, jog Rytų Anglijos universiteto Klimato kaitos skyriaus vadovas dr. Philas Jonesas norėjo, kad tam tikri dokumentai būtų neįtraukti į būsimą JT atliekamą klimato mokslo vertinimą. P. Jonesas neigia turėjęs tokią intenciją ir sako, jog laiškai buvo ištraukti iš konteksto.

Skandalas kilo prieš dvi savaites, kai šimtai žinučių tarp mokslininkų iš Rytų Anglijos universiteto Klimato kaitos skyriaus ir jų kolegų visame pasaulyje buvo paviešinti internete kartu su kitais dokumenatais. Klimato „skeptikai“ tvirtina, jog laiškai pakerta mokslininkų argumentus, jog klimatas keičiasi dėl šiltnamio reiškinį sukeliančių dujų išskyrimo. Kiti akademikai, žinomi vystant pagrindinę klimato kaitos mokslo liniją, tvirtina, jog pavogtų dokumentų turinys nekeičia paveikslo, kurį nupiešė JT IPCC.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)