Pijus Krūminas. Climategate ir politizuota klimatologija

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

BishopaZ 2009-12-03 09:00
Nieko naujo, kai kurie plačiau besidomintys apie tai jau seniai žinojo
Tir4elis 2009-12-03 16:18
Ei, neįsibėgėk su freonais . Matosi, kad visai nesi net domėjesis ta tema. Gamina pakaitalus. O tu bent žinai kiek šaldymo agentų rūšių yra? Arba kuo skiriasi R12, R134, R600 ir t.t.? Ką leido pasiekt perėjimas nuo vienos sistemos prie kitos? Pirma reikia pasidomėt, o tik paskui kalbėt, kad neva viena firma pradėjo gerai uždirbt. Vienas dalykas kito efektyvumas sistemų, suvartojami medžiagų kiekiai, spartėjo technologinė raida. Kitas dalykas, kad freonai ir jiems analogiškos medžiagos nenusėsdamos žemėn arba nesuirdamos gali klajoti dešimtmečiais vykdydamos savo žalingą veiklą. Taigi viskam reikia laiko. O ne nugirdus porą - trejetą faktų rėkaut, kad va mus vėl bando išdurt. Žinoma falsifikavimas, duomenų slėpimas ir kiti nešvarūs dalykėliai vyksta abiejose pusėse. Tiek pas klimato šiltėjimo šalininkus, tik pas jų oponentus. Nieko nepadarysi, nes tai ir vieniems ir kitiems geras biznis. Kiekvienas populiarina savo įdėją, reklamuoja jau esamas arba kuriamas technologijas arba finansinius interesus. Taip, kad čia irgi ne argumentas, kad slepia. Kas kam naudinga ta ir daro. O su ugnikalniais tai jau nebejuokingas palyginimas. Paprasčiausiai reikia dirstelt kiek laiko "dirba" tie ugnikalniai, o kiek viso pasaulio pramonė. Ypač Kinijos pastaruoju metu. Ugnikalnis driokstelėjo ir nupėdino "miegot". Bet gamta tam yra neprastai prisitaikiusi. O čia dar reikia NEPAMIRŠTI PRIDĖTI tai, kad pramonės išmetamas kiekis taip pat gero, didelio ir NUOLAT VEIKIANČIO ugnikalnio vertas. Taigi užuot darę apmaudžią klaidą ir lygine tuos skaičius, juos sudėkite. Juk ne atskirose planetose veiksmas vyksta, o toje pačioje. Ir mūsų dirbtinis ugnikalnis kasmet vis labiau spartėja. Tai ir gaunasi, kad gamta tampa nebepajėgi kompensuot, ką visas tas ugnikalnių "junginys" išmeta į orą. Kitą vertus, nereikia įsikibt į CO2. Ar maža dar kitokių teršalų? Pvz, metano perviršis toks jau nekaltas? Ar čia irgi yra koks "ugnikalnis" dėl kurio veiklos irgi galima į viską nusispjaut ir sakyt, kad nieko nevyksta?
Nerkashis 2009-12-03 16:48
Kai pagalvoji, tai žmogus niekuo nebegali pasitikėti. "Pasitikrinį" kokį straipsnį plačiau internete ir gauni krūvą priešingų nuomonių. Gerai jei tuo domiesi. Tačiau tie kuriems tai mažai rūpi ar trūksta žinių, tampa potencialiais "nuomonėsvergais". Tokiais labai lengva manipuliuoti. Iš to kyla ekomada, ekoverslas....
enzim 2009-12-04 02:41
Dar viena pastaba apie ugnikalnius. Pastarieji išsiverždami išsviedžia į stratosferą milžiniškus kiekius sieros junginių, kurie veikia kaip intensyvūs atmosferos "aušintojai". Ir dažnai šis aušinimo efektas pranoksta išmesto CO2 "šildantį" efektą, kas dažnai sėkmingai nutylima. Tačiau straipsnis apie tai kaip politika "sugadina" mokslą. Kopenhagos raunde abiejų pusių kovotojai apsimelavę(tyčia ir netyčia), todėl jei rėksi priš mūšį, kad abeji kovotojai nuogi- tai ir nuo abiejų gausi į snukį. Mokslas pamirštas, dabar likęs tik biznis.