Seniausias pasaulyje gyvūnas (Video)  (7)

Ar žinojote, jog seniausi pasaulio gyvūnai yra vienos giluminių koralų rūšies atstovai, ir kad jų amžius gali siekti daugiau kaip keturis tūkstančius metų? Tai reiškia, kad kai kurie jų savo gyvenimą pradėjo dar Egipto imperijos klestėjimo metais ir vis dar tebėra gyvi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Texas A&M universiteto (JAV) mokslininkas Brendan Roark jau beveik prieš du metus pristatė tyrimų rezultatus, įrodančius, jog giluminių auksinių koralų (lot. Geradia sp.) ir juodųjų koralų (lot. Leiopathes glaberrima) gyvenimo trukmė siekia atitinkamai nuo dviejų iki  keturių tūkstančių metų. Šie senoliai gerokai lenkia keturis šimtus metų pasiekiančius moliuską Arctica islandica ir vėžlį Jonathan'ą, kurio amžius yra "vos" 176 metai. Žinoma, giluminiai auksiniai ir juodieji koralai yra kolonijinio tipo sutvėrimai. Tai reiškia, kad pavieniai polipai gali žūti, tačiau jų vietą gali užimti kiti jų giminaičiai, ir dėl tokio "apykaitos" principo kai kurie mokslininkai nesutinka jų laikyti seniausiais pasaulyje gyvūnais. Koralų amžiui nustatyti mokslininkai pasitelkė jau kelis dešimtmečius kaupiamus koralų augimą apibūdinančius duomenis. Tokiu būdu jų amžių galima nustatyti pagal pavienių atšakų ilgį.

Koralų kolonijos yra nejudančios ir minta vandenyje "pakibusiomis" miastinėmis medžiagomis - nuo dugno pakilusiu dumblu bei iš paviršiaus grimztančiomis organinėmis mikrodalelėmis. Koralas vandenį filtruoja tarsi kempinė, ir tokį maitinimosi procesą stebėti yra gan nuobodu. Tačiau jei pažvelgtumėte iš arčiau, išvystumėte šimtus mažų 4-5mm dydžio polipų, kuriuos tarpusavyje jungia plonyčiai gyvo audinio kanalai.


Žmogaus veikla pavojų kelia netgi šiems ilgaamžiams ir palyginti giliai gyvenantiems gyvūnams. Daugiausia žalos padaro komercinė žuvininkystė, nes dugnu traukiami tinklai žudo tiek šiuos koralus, tiek daugybę kitų gyvūnų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)