Prie Australijos artėja Honkongo dydžio ledkalnis  (7)

Palyginti netoli Australijos krantų mokslininkai pastebėjo vandenyne dreifuojantį milžiniško dydžio ledkalnį, pranešė naujienų agentūra AFP.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jį užfiksavo NASA ir ESA palydovai. Iš nuotraukų nustatyta, kad už maždaug 1700 kilometrų nuo Australijos esančio ledkalnio dydis – 19x8 km, tai yra, jo plotas – 152 kv. km – yra didesnis už Honkongo miestą. Dabartinės ledkalnio koordinatės – 48,8 laipsniai pietų platumos ir 107,5 laipsniai rytų ilgumos.

Mokslininkai mano, kad šis B-17 pavadintas ledkalnis atskilo nuo Antarktidos Rosso ledo šelfo, apimančio 487 tūkstančių kvadratinių kilometrų plotą. Iš pradžių atskilusio ledkalnio plotas siekė apie 400 kvadratinių kilometrų, tačiau vėliau jis suskilo į kelis mažesnius. Apskaičiuota, kad taip toli į šiaurę jis galėjo atplaukti tik maždaug po 10 dreifavimo metų.

Pasak specialistų, šis įvykis laikomas ypač retu – per kelis pastaruosius dešimtmečius Antarktidos regioną stebintys palydovai nebuvo užfiksavę nieko panašaus. Užrašų apie tokio dydžio aisbergus nėra net iki XX a. pradžios plaukiojusių laivų žurnaluose. Todėl, mokslininkų teigimu, Honkongo dydžio ledlaužio atsiradimas laikytinas įvykiu, kuris nutinka tik galbūt kartą per šimtmetį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(1)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: