Kosminius zondus „Pioneer“ veikia nežinoma jėga  (8)

Saulės sistemą palikusių NASA kosminių zondų „Pioneer“ anomalijos negalima paaiškinti gravitacijos poveikiu, tvirtina mokslininkas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Italijos Nacionalinio branduolinės fizikos instituto mokslininkas Lorenzo Iorio įrodė, kad keisto „Pioneer-10“ ir „Pioneer-11“ zondų sulėtėjimo neįmanoma paaiškinti gravitacijos jėgos poveikiu, nes ji neišvengiamai atsilieptų Neptūno palydovams, ir tokia jėga jau seniai būtų buvusi užregistruota.

NASA kosminis zondas „Pioneer-10“, paleistas 1972 m., tapo pirmuoju dirbtiniu objektu, palikusiu Saulės sistemą. Po metų į kosmosą NASA paleido ir jo „broliuką“ „Pioneer – 11“. Dabar abu šie aparatai skrieja tarpžvaigždine erdve.

Zondus stebintys astronomai jau seniai yra pastebėję vadinamąją „Pionierių“ anomaliją – aparatams tolstant nuo Saulės jų greitis dėl jos gravitacijos poveikio lėtėja daugiau, nei turėtų. Šis efektas gali būti modeliuojamas kaip nedidelis papildomas zondų pagreitėjimas Saulės kryptimi. Matavimais nustatyta, kad „Pioneer – 10“ ir „Pioneer – 11“ zondus veikia nežinomos kilmės jėga, suteikianti jiems pagreitį (а = 8,74 ± 1,33)•10-10 m/s2) Saulės kryptimi. Susidomėjimą šiuo efektu padidino ir tai, kad pagreičio modulis susijęs su šviesos greičio ir Hablo konstantos santykiu. Kai kurių mokslininkų manymu, šis efektas gali būti dar nežinomų fizikos dėsnių išraiška.

Viena populiariausių anomalaus „Pioneer“ zondų lėtėjimo hipotezių jį sieja su kai kuriais įprastinių gravitacijos dėsnių pokyčiais. Kadangi tokiu atveju turėtų keistis ne tik kosminių aparatų, bet ir dangaus kūnų judėjimo parametrai, mokslininkai jau seniai bandė užfiksuoti neįprastus palyginti netoli Saulės sistemos ribos skriejančių kosminių objektų greičio pokyčius.

Lorenzo Iorio nagrinėjo trijų Neptūno palydovų orbitų ypatumus. Mokslininko atlikti skaičiavimai atskleidė, kad „Pioneer“ zondus lėtinančios jėgos poveikis būtų pakeitęs Neptūno palydovų orbitas, o astronomų atlikti matavimai per kelerius metus tai būtų neišvengiamai atskleidę. Taigi, daroma išvada, kad „Pioneer“ anomalija nėra susijusi su gravitacijos jėgos pokyčiais.

Autoriaus straipsnio pirminis variantas paskelbtas svetainėje „arXiv.org“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)