Prancūzija nori uždrausti burkas  (31)

Prancūzijos gatvėje pasirodžiusi su galvą ir kūną dengiančia burka, musulmonė gali būti nubausta 750 eurų (2,56 tūkst. litų) bauda.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Artimiausiu metu Prancūzijos parlamentas spręs, leisti ar neleisti viešoje vietoje moterims dėvėti visiškai galvą bei kūną uždengiančias ir tik plyšelius akims paliekančias burkas. Toks apdaras yra privalomas kai kuriuose musulmonų kraštuose, o Vakarų Europoje jis jau tapo ne religinės laisvės, bet politiniu klausimu.

Sausio pabaigoje speciali Prancūzijos parlamento komisija paskelbs nuomonę šiuo klausimu. Pusmetį parlamentarai svarstė, ar burkos nepažeidžia moterų teisių ir sekuliarios Prancūzijos valstybės tradicijų. „Kalbėjomės su religiniais ir pasaulietiniais visuomenės atstovais, visi jie patvirtino, kad burka nėra religinis atributas. Visą kūną dengiantis apdaras yra susijęs su ekstremistais, norinčiais išbandyti valstybę“, – dar prieš tyrimo pabaigą prabilo parlamentinės grupės vadovas Jeanas Francois Cope. Jis pridūrė, kad siūlomo įstatymo, draudžiančio burkas, tikslas – užtikrinti saugumą viešose vietose ir lyčių lygybę.

Pernai birželį prezidentas Nicolas Sarkozy pareiškė, kad burka yra „keliaklupsčiavimo ir moterų žeminimo simbolis“, kuris „nėra priimtinas Prancūzijos žemėje“.

Įstatymu siūloma uždrausti bet kokį musulmonišką galvos šydą. Tokius drabužius ir aksesuarus būtų leidžiama dėvėti tik išskirtinėmis aplinkybėmis, pavyzdžiui, per karnavalą. Viešoje vietoje pasirodžiusi su burka moteris būtų baudžiama pinigine bauda.

Kalbėdami apie kitatikių apdarą Prancūzijos politikai nevengė aštrių žodžių. Politinė aktyvistė ir feministė Fadela Amara burkas pavadino „vaikščiojančiais karstais“. Teisingumo ministrė Michelle Alliot-Marie prieš keletą savaičių pareiškė, kad Prancūzijoje nelaukiami tie vyrai, kurių moterys privalo dėvėti kūną dengiantį apdarą. „Atrodo, kad tokie vyrai nepritaria mūsų šalies vertybėms“, – teigė politikė.

Prancūzijos politinis elitas tankų šydą vertina kaip radikalaus islamo plitimo ženklą. Vis dėlto opozicijoje esantys socialdemokratai sakosi nepritariantys šiam įstatymui, esą Prancūzijoje burka ir taip yra nepriimtina. Kai kurie parlamentarai siūlo priimti ne įstatymą, bet rezoliuciją, pasmerkiančią burkos dėvėjimą.

Prieš porą metų Prancūzijoje įsigaliojo įstatymas, draudžiantis moksleiviams ir švietimo įstaigų darbuotojams dėvėti veidą dengiančius šydus. Praėjusį rugsėjį prancūzei buvo uždrausta į vietinį baseiną eiti vilkint burkinį, musulmonišką maudymosi kostiumą. Jai buvo paaiškinta, kad tokia apranga pažeidžia higienos normas.

Spėjama, kad viešose vietose musulmonišką aprangą dėvi apie 2 tūkst. moterų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (31)