Tyrimas: sparčiausiai vystosi vyriškoji chromosoma  (13)

Vyriškoji Y chromosoma vystosi kur kas greičiau nei likęs žmogaus genetinis kodas, teigia tyrimą atlikę Amerikos mokslininkai. Tyrimas, kurio metu ligintos žmonių ir artimiausių jų giminaičių – šimpanzių - vyriškąją lyti nulemiančios Y chromosomos, atskleidė, jog jos skiriasi maždaug 30 procentų, rašo telegraph.co.uk.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tuo metu bendras šimpanzių ir žmonių genetinis kodas skiriasi tik maždaug 2 proc. Šie pokyčiai atsirado per pastaruosius 6 mln. metų, tad žiūrint iš evoliucijos perspektyvos, gana neseniai.

„Atrodo, kad Y chromosoma yra sparčiausiai besivystanti iš visų žmogaus chromosomų. Vyksta beveik nesustojanti genų rekonstrukcija. Tai tarsi namas, kuris nuolat perstatomas“, - teigė vienas tyrimo autorių Davidas Page`as.

Tačiau, pasak mokslininkų, nors Y chromosoma evoliucionuoja greičiausiai, tai nebūtinai reiškia, jog vyrai yra labiau išsivystę.

Mokslininkai detaliai ištyrė žmonių ir šimpanzių Y chromosomas ir nustatė, jog kai kurios jų dalys visiškai skiriasi. Y chromosomoje yra atskirų genų, kurių šimpanzės neturi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (13)