NASA patikslino erdvėlaivių pardavimo sąlygas  (14)

Šių metų rugsėjį į užtarnautą poilsį turintys išeiti daugkartinio naudojimo erdvėlaiviai bus parduodami turtingiems technologijų mėgėjams pagal naujas NASA patikslintas sąlygas ir kainas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lyginant su anksčiau paskelbtomis sąlygomis, į akis krenta dvi naujovės – pirma, sumažėjo erdvėlaivių kainos ir atsirado galimybė juos įsigyti pusmečiu anksčiau nei iki šiol buvo planuota.

Skaitytojams galbūt pasirodys keista, jog prekyba kosminiais erdvėlaiviais prasideda dar tuomet, kai jiems priklauso atlikti 5 misijas į Tarptautinę Kosminę Stotį (TKS). Nežiūrint šios „smulkmenos“, erdvėlaivių pardavimo sąlygos buvo nustatytos jau 2008 metais – galbūt tam, jog juos planuojantys įsigyti asmenys galėtų planuoti kelių metų biudžetą ir nepristigti reikalaujamų $42 milijonų. Nors kaina didoka, tačiau NASA manė, jog muziejai ar kitos organizacijos galėtų tiek skirti unikaliems kosmoso kelionių „ragavusiems“ erdvėlaiviams.

Tačiau per du metus ekonominiai, o gal ir kitokie pokyčiai, paskatino kainą sumažinti iki $28,8 milijonų. Tiek sumokėję klientai erdvėlaivius galės pasiimti jau ne 2012 metų gegužę, kaip planuota anksčiau, o 2011 metų lapkritį. Tiesa, bus galima įsigyti du erdvėlaivius iš trijų – Atlantis ir Endeavour. Trečiasis ir pats seniausias iš jų Discovery jau turi aiškų pirkėją – jį turės nupirkti JAV Nacionalinis Aerokosminis muziejus (Smithsonian National Air and Space Museum). Tai bus jau antras erdvėlaivis muziejuje – jame saugomas testinis šatlų variantas Enterprise. Deja, pastarajam taip ir nepavyko išvysti kosmosą.

Galutinis paraiškų padavimo terminas – vasario 19 diena. Tačiau net ir turėdami pakankamai pinigų, negalite būti tikri, jog NASA parduos erdvėlaivį – pirkėjui yra iškeltos gana griežtos papildomos sąlygos, turėsiančios garantuoti kokybišką erdvėlaivių „pensiją“. Tarkim, vienas iš reikalavimų – uždaras angaras su mikroklimato kontrole.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)