Sukurtas hibridinis embrionas  (16)

Didžiosios Britanijos Niukaslio universitete mokslininkai sukūrė hibridinius žmogaus ir gyvūno embrionus, praneša BBC. Embrionai sukurti, kai tyrėjai į tam tikru būdu apdorotą karvės kiaušinėlį perkėlė žmogaus DNR, paimtą iš odos ląstelių. Kad embrionas imtų augti, buvo panaudotas elektros šokas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dirbtinai sukurtas darinys po trijų dienų pasidaugino iki 32 ląstelių ir išoriškai beveik nesiskyrė nuo įprastų tokio amžiaus embrionų. Anot mokslininkų, hibridiniai embrionai naudojami tik tyrimo tikslams ir jiems neleidžiama vystytis ilgiau nei 14 dienų.

Tokie dirbtiniai embrionai esą galėtų labai palengvinti tyrimus, nes gaunama per mažai žmogaus kiaušinėlių iš moterų donorių.

Iš hibridinių embrionų mokslininkai tikisi išgauti kamieninias ląsteles, kurios padėtų suprasti Alzheimerio, Parkinsono ligas, motorinių sutrikimų priežastis bei sukurti jiems vaistus, nors tai ir neįtikina eksperimento kritikų.

Pagrindinis oponentas – Katalikų Bažnyčia, kurios atstovai hibridinių embrionų kūrimą yra įvardiję „Frankenšteino eksperimentu“.

Tolesnis tokių tyrimų likimas Didžiojoje Britanijoje spręsis po mėnesio vyksiančiame balsavime Bendruomenių rūmuose. „Šis darbas yra licencijuotas ir kruopščiai įvertintas“, – BBC patikino naujajame tyrime dalyvavęs profesorius Johnas Burnas.

„Visas procesas vyksta indelyje, mes dirbame tik su ląstelių gumulėliais, kurie niekad netaps išsivysčiusiu organizmu. Taip pat šie embrionai nebus niekam implantuojami“, – teigė jis.

Pasak jo, pirmieji tyrimo duomenys nuteikia optimistiškai, tačiau priešakyje dar laukia nemažai darbo. „Privalome išlaikyti hibridinius embrionus iki šešių dienų, kai galėsime išgauti iš jų kamienines ląsteles“, – aiškina J. Burnas.

Hibridinių embrionų kamieninių ląstelių tyrimus remia beveik visos tarptautinės medicinos organizacijos, pacientų susivienijimai, daugiau nei 200 medicininės labdaros įstaigų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (16)

Susijusios žymos: