Sukurta technologija, leidžianti tirti nepermatomame gintare suakmenėjusius priešistorinius vabzdžius  (2)

Gintaras visada buvo puikus įvairių fosilijų - suakmenėjusių gyvių - šaltinis. Tačiau naudojantis įprastiniais mikroskopais mokslininkai galėdavo tyrinėti tik skaidriuose akmenyse esančias priešistorines liekanas. Prancūzijos Rennes Universiteto ir ESRF (European Synchrotron Radiation Facility) mokslininkai sukūrė naujo tipo Rentgeno spindulių aparatą, leidžiantį analogiškus tyrimus daryti ir su nepermatomu gintaru. Šiuo būdu tyrinėtojai 640 gintaro gabaliukų aptiko 356 gyvūnų inkliuzijų, kurių amžius siekia apie 100 milijonų metų (vidurinis Kreidos periodas). Be to, naujasis įrenginys leidžia atkurti trimatę aptiktų radinių struktūrą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nepermatomas gintaras sudaro iki 80% viso gintaro. Išoriškai neįmanoma pasakyti, ar jo viduje kas nors yra išlikę. Tyrimams vadovavusi Malvina Lak ir jos kolegos iš Rennes Universiteto ir Paul Tafforeau iš ESRF pritaikė metodą, žinomą sklindančios fazės kontrastinės mikroradiografijos (propagation phase contrast microradiography) pavadinimu.

Mokslininkai ilgus metus bandė ištirti tokios rūšies gintarus, tačiau jiems nelabai sekėsi. Tai yra pirmasis kartas, kada mes galime atrasti ir tirti akmens viduje esančias fosilijas", teigia Paul Tafforeau.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)