Didelis ugnikalnio Ol Doinyo Lengai išsiveržimas  (0)

Nuostabaus grožio ir jau seniai veikiantis, tačiau sunkiai prieinamas Tanzanijos vulkanas pastaruoju metu ypač suintensyvėjo. Ol Doinyo Lengai – Afrikos Didžiajame rifiniame slėnyje, Šiaurės Tanzanijos kraterių grandinės viduryje stūksantis veikiantis ugnikalnis. Masajiškai jis reiškia „Dievo kalnas“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ol Doinyo Lengai yra 2856 m aukščio, tačiau netoliese stūkso daug didingesni kalnai, pavyzdžiui, Kilimandžaras. Vis dėlto šis ugnikalnis unikalus - užuot spjaudęsis ugnimi ir dūmais, jis iki šiol purškė sodą. Nepaprastą jo lavą sudaro karbonatitai, turtingi natrio ir kalio karbonatų. Tai vienintelis pasaulyje veikiantis karbonatinis ugnikalnis – kas jo viršūnėje atrodo panašu į sniegą, iš tikrųjų yra balzgani pelenai po išsiveržimų. Tačiau išsilydžiusios uolienos vulkano židinyje yra juodos, ir, nors krateryje jos grėsmingai kunkuliuoja, išsiveržia tik perpus tokio karščio kaip normali lava. Vos pasiekusi orą, lava keičia spalvą ir cheminiu būdu virsta soda. Ol Doinyo Lengai išsiveržė 1966 m. rugpjūčio 9 d., po dešimties dienų grėsmingo „virimo“, žemei drebant ir dundant ugnikalnis pratrūko, purkšdamas į 10 000 m aukštį juodus pelenus – jie nuklojo aplinkines lygumas. Per 48 valandas žemė nusidažė drumzlinai baltai: vėsdami pelenai keičia spalvą. Išsiveržimas tęsėsi net tris savaites. O 1967 m. įvyko dar vienas protrūkis.

Pastaruoju metų ugnikalnis ypač neramus. Šiuo metu prasidėjo istorijoje tikriausiai viena iš svarbiausių jo proveržio fazių. Nuo 2007- ųjų metų rugsėjo prie ugnikalnio įvykę labai stiprūs žemės drebėjimai pakeitė jo ligšiolinį išsiveržimo būdų. Kaip jau buvo minėta, iki to laiko jis išmesdavo juodą karbonatinę lavą, tačiau dabar į 10 – 15 kilometrų aukštį išspjaunami pelenai bei degančių dujų „fakelas“.

Pelenų žymių kartais randama vietovėse, nutolusiose per 250 kilometrų nuo ugnikalnio. Viršūnėje esančioje senojoje kraterio vietoje dabar susiformavo milžiniškas pelenų kūgis. Jis yra toks didelis, kad jo kraštai krenta ant ugnikalnio šlaitų. Būdamas nestabilus jis sukelia ir griūtis. Laimei, regionas mažai apgyvendintas tad jokių aukų iki šiol nebuvo.

Parengė: Edita

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)