Vaistai mūsų geriamajame vandenyje  (3)

Agentūros "Associated Press" iniciatyva atlikto tyrimo metu 24 JAV didmiesčių geriamajame vandenyje rasta plataus spektro medikamentų, pradedant antibiotikais, baigiant vaistais prieš konvulsijas ir hormonais. Rastų medžiagų koncentracijos nėra labai didelės, tačiau pažymima, jog vandens tiekėjai retai patys savo noru pateikia tokių tyrimų rezultatus. Pavyzdžiui, Kalifornijos (JAV) vandens tiekėjų grupės vadovas viešai pareiškė, jog visuomenė "nežino kaip interpretuoti informaciją" ir dėl to gali bereikalingai jaudintis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip vaistai patenka į vandenį? Pirmiausia, žmonės juos gamina ir vartoja. Jų organizmai absorbuoja dalį medžiagų, tačiau didžioji jų dalis praeina virškinamąjį traktą ir patenka į kanalizaciją. Vandens nuotėkos išvalomos valymo įrenginiuose. Išvalytas vanduo išleidžiamas į natūralius gamtinius vandens telkinius - upes bei ežerus. Tada dalis vandens vėl paimama, papildomai valoma geriamojo vandens valymo įrengimuose, Vamzdžiais vanduo vėl patenka pas vartotojus. Tačiau dauguma šiuo metu naudojamų valymo mechanizmų nepašalina visų vaistų liekanų.

Mokslininkai kol kas dar nesugeba tiksliai įvertinti ir suprasti dešimtmečiais nuolat vartojamų atsitiktinių mažos koncentracijos vaistų kombinacijų poveikio. Tačiau pastaruoju metu atliekami tyrimai rodo nerimą keliančius poveikius žmogaus ląstelėms ir gyvajai gamtai. Keista, tačiau visuomenė tokio pobūdžio tyrimų beveik nepastebi.

"Mes pripažįstame, jog tai yra didėjanti ir rūpestį kelianti tendencija, ir mes atsižvelgiame į ją labai rimtai", teigia JAV Aplinkos Apsaugos Agentūros (angl. Environmental Protection Agency) atstovas Benjamin H. Grumbles.

Kol kas neaišku, ar Lietuvoje atliekami nepriklausomi geriamojo vandens tyrimai ir ar jų metų kreipiamas dėmesys į jame esančius medikamentų likučius.

 
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)