Mokslininkai klonavo tamsoje švytinčias kates  (5)

Šios mielos, baltos ir pūkuotos katės yra išaugintos klonavimo būdu. Jos taip pat yra pirmosios katės, klonuotos su modifikuotu fluorescencines savybes lemiančio baltymo genu - tamsoje jas apšvietus ultravioletine šviesa, gyvūnėliai švyti. Eksperimentą atlikę Gyeongsang Nacionalinio Universiteto (Pietų Korėja) mokslininkai tikisi, jog tokio tipo tyrimai padės sukurti vaistus žmogaus genetinėms ligoms gydyti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Klonuojant buvo panaudotos katės-motinos odos ląstelės. Genams modifikuoti į odos ląsteles buvo įterptas specialus virusas, ir vėliau ląstelės buvo transplantuotos į motinos gimdą. Sausį gimė keturi Angoros veislės kačiukai, tačiau du iš jų mirė atliekant cezario pjūvį. Du išlikę gyvi kačiukai dabar jau sulaukė vienerių metų ir sveria 3-3,5kg.

Panašu, jog šis eksperimentas yra daugiau demonstracija, jog įmanoma klonuoti gyvūną su modifikuotu genu. Tolesni tyrimai galėtų padėti mokslininkams geriau suprasti žmonių genetines ligas. Pavyzdžiui, mokslininkai gali "sukurti" gyvūnus, sergančius tokiomis pat ligomis kaip ir žmonės - katės ir žmonės turi "bendras" apie 250 rūšių genetinių ligų.

Galimybė klonuoti genetiškai modifikuotas kates taip pat gali leisti sukurti naujus vaistus žmonėms, pagamintus kamieninių ląstelių pagrindu. Mokslininkai neatmeta galimybės, jog naudodamiesi ta pačia technologija galėtų klonuoti nykstančių rūšių gyvūnus, tokius kaip tigrai, leopardai ir laukinės katės.

Panašu, jog šalia genetiškai modifikuoto maisto namuose turėsime ir genetiškai modifikuotus gyvūnėlius. Kokia linkme pasisuks šie tyrimai, parodys artimiausi metai.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)