Tvirtas rankos paspaudimas padeda gauti norimą darbo vietą  (3)

Jei ieškote darbo, tvirtas rankos paspaudimas gali tapti lemiamu pokalbio su būsimaisiais darbdaviais aspektu. Naujausiame tyrime mokslininkai 98 studentus pakvietė į tariamus pokalbius dėl įsidarbinimo su verslininkais. Jaunuoliai taip pat susitiko su treniruotais rankų paspaudimo vertintojais (pasirodo, yra ir tokių). Pastarieji slapčia vertino fizines šio veiksmo charakteristikas. Verslininkai atskirai vertino kiekvieno studento bendrą pasirodymą ir jo tinkamumą priimti į darbą. Kokie gauti rezultatai?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dviejų tyrėjų grupių gauti rezultatai buvo palyginti. Studentai, gavę geriausius rankos paspaudimo įvertinimus, taip pat buvo laikomi kaip tinkamiausi verslininkams.

"Mes dažnai girdėdavome, jog interviu su darbdaviais metu šie apie tam tikrą asmenį nuomonę susidaro per pirmąsias dvi ar tris interviu minutes, nepriklausomai nuo to, kiek trunka pats pokalbis", pasakoja tyrimo vadovas Ajovos Universiteto (JAV) mokslininkas Greg'as Stewart'as. "Mes nustatėme, jog pirmasis įspūdis prasideda nuo rankos paspaudimo, nes tai nustato toną visam likusiam interviu".

Tikrasis tu 

Stewart'as taip pat mano, jog rankų paspaudimai išties leidžia trumpam pažvelgti į tikrąją žmogaus asmenybę. "Ieškantieji darbo žino kaip elgtis interviu metu, kaip rengtis, kaip atsakinėti į klausimus, taigi mes visi atrodome ir elgiamės panašiai, kadangi mums visiems diegiami tie patys dalykai", pasakoja tyrinėtojas. "Tačiau rankos paspaudimas yra kažkas, kas yra galbūt labiau individualu ir subtilu, todėl tai gali komunikuoti tai, ko negali apranga arba fizinė išvaizda".

Rankų paspaudimai taip pat gali būti bendrų asmenybių skirtumų parodymas. Stewart'as taip pat nustatė, jog tvirtai spaudžiantieji ranką gavo geresnius rezultatus ir dėl to, jog jie lengviau šnekėjo, palaikė tinkamą akių kontaktą ir demonstravo kitus gerus bendravimo įgūdžius. "Mes tikriausiai sąmoningai neprisimename žmogaus rankos paspaudimo, ar jis buvo blogas ar geras. Tačiau jis yra vienas pirmųjų nežodinių požymių, kuriuos mes gauname apie žmogaus visą asmenybę, ir tai yra įspūdis, kurį mes prisimename", sako Stewart'as.

Kaip tai atlikti 

Geri rankų paspaudimai susideda iš tvirto ir visiško rankos suėmimo, akių kontakto ir energingo judinimo aukštyn-žemyn. Tai gali ne visada tikti moterims, kadangi jų rankos paspaudimas nėra toks stiprus kaip vyrų. Tačiau kitų tyrimų duomenimis moterys dažniausiai demonstruoja tvirtesnius nežodinės komunikacijos įgūdžius ir daroma prielaida, jog tai kompensuoja ne tokius "raumeningus" rankų paspaudimus.  Be to, tyrime nustatyta, jog merginos, tvirtai ir lygiaverčiai vyriškajai lyčiai spaudusios ranką, turėjo pranašumą prieš savo kolegas vaikinus.  "Šios moterys buvo labiau įsimintinos nei vyrai, spaudę ranką tokiu pat stiprumu", pasakoja Stewart'as. "Išties geras rankų paspaudimas toms moterims padarė didesnį poveikį interviu rezultatui neivyrams".

Liberalumas

Panašiame 2000 metais atliktame tyrime nustatyta, jog tvirtą rankos paspaudimą turintys žmonės yra labiau ekstravertiški ir atviri naujai patirčiai, mažiau neurotiški ir mažiau drovūs. Tyrime taip pat dalyvavo studentai, rankų "koduotojai" (paspaudimo specialistai) ir tyrėjai (nebuvo verslo atstovų). Tada buvo nustatyta, jog tvirtai ranką spaudė liberalesnės, intelektualesnės ir atviresnės naujai patirčiai moterys. Vyrų atveju buvo aptikti priešingi faktai: atviresni vyrai ne tiek tvirtai spaudė ranką, ir dėl to nukentėjo jų sudarytas bendras įspūdis.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (3)