Kinijos firmos pradeda keltis į JAV  (7)

Po dešimtmečius trukusių JAV investicijų į Kiniją, panašu, jog švytuoklė pasisuko kita kryptimi. Šiandien nemažas skaičius Kinijos firmų maloniai nustemba aptikusios, jog žemės, energijos ir išlaikymo kaštai yra mažesni Jungtinėse Valstijose nei jų gimtojoje šalyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Verslininkas Liu Keli prieš kurį laiką ne kažin ką žinojo apie Pietų Karoliną, netgi negalėjo pasakyti, kur ši valstija išsidėsčiusi JAV teritorijoje. Ji jam lygiai taip pat nereikšminga, kaip ir jo gimtieji namai - Šanksi provincija - nereikšminga daugumai amerikiečių.

Tačiau Liu investuoja 10 milijonų dolerių į Pietų Karoliną, nusprendęs statyti spausdinimo plokščių gamyklą, kurią planuojama atidaryti šį rudenį ir įdarbins 120 darbuotojų. Jo pagrindinis tikslas yra rasti nišą didžiulėje Amerikos rinkoje. Tačiau kai jo finansininkai apskaičiavo kaštus, jis buvo priblokštas Kinijos ir JAV palyginimo rezultatų.

Liu išleido apie pusę milijono dolerių už 2,8ha žemės Spartanburge. Tai yra mažiau nei viena ketvirtoji to, kiek būtų reikėję norint įsigyti tokį patį kiekį žemės Kinijos pietryčiuose esančiame mieste Dongguane, kuriame jam priklauso trys gamyklos. JAV elektros kaina yra apie 75% žemesnė, be to, Pietų Karolinoje verslininkui netenka patirti dažnų elektros srovės tiekimo pertrūkių.

Beveik vienintelis brangesnis dalykas Spartanburge yra darbo jėga. Liu planuoja pasiūlyti nuo $12 iki $13 valandinį atlygį, lyginant su $2 valandiniu atlygiu Dongguane, neskaitant apgyvendinimo ir maisto išlaidų. Tačiau didesnes atlyginimo išlaidas Liu tikisi kompensuoti naudodamasis vietinėmis verslo lengvatomis.

"Aš nustebau", pasakoja 63 metų kompanijos "Shanxi Yuncheng Plate-Making Group" prezidentas. "Atotrūkis nėra toks didelis kaip maniau".

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)