Švaruoliams gresia diabetas, atskleidė tyrimas  (8)

D. Britanijos mokslininkai tvirtina, kad pernelyg uoliems švaruoliams, dažnai plaunantiems savo rankas, kyla didesnis pavojus susirgti diabetu. Ypač tai pavojinga vaikams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tyrimo išvadose sakoma, kad pastaraisiais metais D. Britanijoje stebimą spartų pirmojo tipo diabeto plitimą jaunesnių nei 5 metų vaikų amžiaus grupėje galima paaiškinti tuo, kad vaikystėje jie buvo pernelyg apsaugoti nuo įvairių bakterijų ir virusų, skelbia dienraštis „Daily Mail“.

Vaikų, sergančių pirmojo tipo diabetu, skaičius šalyje nuo 1980-ųjų vidurio šalyje išaugo 5 kartus.

Bristolio universiteto (D. Britanija) mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai skelbiami žurnale „Nature“. Tyrėjai taip pat teigia nustatę, kad vadinamosios „draugiškos“ bakterijos žmogaus virškinamajame trakte padeda išvengti šios rūšies diabeto.

Dienraščio teigimu šis atradimas patvirtina vadinamąją „higienos teoriją“, teigiančią, kad per mažas kontaktas su bakterijomis ir virusais didina alergijų, astmos bei kitų žmogaus imuninės sistemos sutrikimų įtakojamų ligų pavojų.

Pasak mokslininkų, kontaktas su tam tikrų tipų bakterijomis gali padėti užkirsti kelią pirmojo tipo diabetui, kuris dažnai išsivysto vaikystėje, kai imuninė sistema pradeda atakuoti insuliną gaminančias ląsteles.

Bristolio universitete buvo atliekami bandymai su genetiškai pakeistomis pelėmis, kurios neturėjo į bakterijas reaguojančios imuninės sistemos dalies. Eksperimentai atskleidė, kad 80 proc. tokių pelių, išaugintų nuo mikrobų apsaugotoje aplinkoje ir dėl to žarnyne neturėjusių „draugiškų“ bakterijų, vėliau susirgo sunkiomis diabeto formomis.

Tačiau kai genetiškai pakeistoms pelėms buvo duodamas paprastai žarnyne gyvenančių bakterijų „kokteilis“, susirgimų diabetu skaičius „dramatiškai“ sumažėjo, rašo „Daily Mail“.

„Labai svarbu suvokti ryšį tarp mūsų žarnyno „floros“ ir mūsų organizmo imuninės sistemos, – dienraščiui sakė Bristolio universiteto profesorė Susana Wong. – Dabar siekiame identifikuoti tas draugiškas bakterijas, kurios sukelia tokį apsauginį efektą, ir išsiaiškinti, kaip jos geba sustabdyti pirmojo tipo diabeto vystymąsi“.

Šis tyrimas nebuvo siejamas su antrojo tipo diabetu. Ši labiau paplitusi cukraligės forma, kuria D. Britanijoje serga daugiau nei 2 mln. žmonių, siejama su nutukimu ir nesveiku gyvenimo būdu, pastebi dienraštis.

Žurnale „Nature“ paskelbti tyrimo rezultatai sudomino įvairių šalių, tarp jų ir Australijos, endokrinologus. Flinderio medicinos centro Pietų Australijoje endokrinologijos profesorius Nikolajus Petrovskis pareiškė, kad tai labai svarbi naujiena ir mitybos požiūriu. „Rezultatai liudija, kad prebiotikų, pavyzdžiui, inulino, ir probiotikų, tokių kaip jogurtas ir kefyras, įtraukimas į vaikų valgiaraštį gali padėti apsaugoti juos nuo autoimuninio diabeto“, - sakė jis. Pasak mokslininko, tyrimo duomenys paaiškina, kodėl motinos pienu žindytiems kūdikiams gresia mažesnis pavojus vėliau susirgti pirmojo tipo diabetu, nei tiems, kurie buvo maitinami karvės pieno produktais.

Jis taip pat pabrėžė, kad eksperimentai su genetiškai pakeistomis pelėmis gali paaiškinti, kodėl ši liga taip smarkiai plinta Australijoje ir kitose Vakarų šalyse, kur visuomenė itin didelį dėmesį skiria sterilumui ir švarai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)