Meno šedevrai veikia kaip nuskausminamieji, atskleidė tyrimas  (0)

Kad dailės šedevrai pasižymi stipriu emociniu poveikiu, jokia naujiena, tačiau Italijoje atliktas tyrimas atskleidė, jog jie mažina ir fizinį skausmą, skelbia „New Scientist“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bario universiteto (Italija) tyrėjų grupė, vadovaujama daktarės Marinos de Tommaso, paprašė tyrime dalyvavusių asmenų – 12 moterų ir 12 vyrų – iš 300 įvairių epochų dailininkų kūrinių išsirinkti 20 jų manymu gražiausių ir bjauriausių paveikslų. Po to tiriamieji turėjo susikaupti žiūrėdami į atskirus paveikslus. Jiems paeiliui buvo rodomi gražiausias, bjauriausias paveikslas ir balta įrėminta drobė. Tiriamiesiems kontempliuojant eksperimentatoriai nemačiomis į jų rankas nukreipdavo lazerio spindulį, sukeliantį dilgtelėjimų serijos pojūtį. Prie tiriamųjų galvos pritvirtinti elektrodai fiksavo smegenų elektrinį aktyvumą.

Tyrimo metu nustatyta, kad į dailės šedevrus (jų manymu) žiūrėję tiriamieji jautė trečdaliu mažesnį skausmą, nei tada, kai žiūrėdavo į bjaurius paveikslus ar baltą drobę.

Pasak tyrėjų, šio eksperimento rezultatai galėtų praversti ir praktikoje: ligoninėse ir gydymo įstaigose kabantys paveikslai galėtų būti pakeisti da Vinčio, Botičelio ar kitų dailės meistrų kūrinių, visuotinai pripažintų šedevrais, reprodukcijomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)