Laikas patikrinti laiką  (2)

Poetai ilgą laiką tikėjo, kad laiko tėkmė yra neišvengiama, nenumaldoma ir iš esmės melancholiška. Kvantinės mechanikos specialistai tvirtina, kad laiko tėkmė yra miglota, vykstanti minimaliais intervalais, kuriuose laiko sąvoka yra beprasmė. O Craigas Hoganas teigia, kad jis gali šią tėkmę „matyti“ – kol kas sunkiai paaiškinamame gravitacinių bangų jutiklio registruotame triukšme.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Tikėtina, kad tai – pats transformatyviausias dalykas, su kuriuo kada nors teko dirbti. Iš tiesų yra galimybė, kad galime eksperimentiškai prieiti prie minimalių laiko intervalų, kurie, mūsų ankstesniu suvokimu, buvo neprieinami“, - sakė Fermi nacionalinės greitintuvo laboratorijos (JAV) Dalelių astrofizikos centro direktorius C.Hoganas.

Klasikiniu požiūriu, laikas ir erdvė yra vientisi. Minimalus mastelis, kuriame, pasak kvantinės mechanikos, šis vientisumas išnyksta – Planko ilgis ir laikas – gali būti išskaičiuoti iš kitų dydžių, bet jie niekada nebuvo tirti eksperimentiškai – o žinant kokie maži šie dydžiai tai tikriausiai ir nebus įmanoma.

Tačiau jei C.Hogano idėjos pasitvirtins, tuomet triukšmai, susiję su šiuo fundamentaliu laiko miglotumu turėtų būti matomi GEO600 – bendro britų ir vokiečių aparato, veikiančio netoli Hanoverio (Vokietija) ir skirto gravitacinėms bangoms fiksuoti. Manoma, kad šios bangos atsiranda vykstant tokiems įvykiams, kaip masyvūs kosminiai juodųjų skylių bei neutroninių žvaigždžių susidūrimai.

Idėjos patvirtinimas – kurio galima tikėtis ateinančiais metais sumontavus GEO600 eksperimentinius atnaujinimus – būtų didžiulis žingsnis link verifikuojamos kvantinės gravitacijos teorijos, ilgai ieškoto kvantinės mechanikos (labai mažų dalykų fizikos) ir bendrojo reliatyvumo (labai didelių dalykų fizikos) suvienijimo. C.Hoganas savo prognozes aprašė moksliniame darbe, kuris publikuotas leidinyje „Physical Review D“.

Be abejo, teoretikų galvos visuomet kupinos neįprastų idėjų, kurios niekada nepasitvirtina, todėl su GEO600 dirbantys fizikai C.Hogano idėjas vertina jas praskiesdami nemaža skeptiškumo doze. „Man, kaip eksperimentatoriui, visa tai atrodo šiek tiek panašu į juodąją magiją. Atrodo, kad tai šiek tiek pritempta ir dirbtina. Bet jei tai tiesa, tuomet tai verta Nobelio prizo“, - sakė GEO600 vyriausiasis tyrėjas ir Makso Planko gravitacinės fizikos instituto direktorius Karstenas Danzmannas.

C.Hoganas teigia, kad jo ieškomas triukšmas gali sudaryti apie 70 proc. nepaaiškinamo triukšmo, kurį registruoja GEO600. K.Danzmannas sakė, jog „intriguoja“ tai, kad šis ieškomasis triukšmas yra tinkamo dydžio ir formos, kad paaiškintų didžiąją dalį „paslaptingo“ triukšmo, kurio šio mokslininko vadovaujama tyrėjų grupė jau metus nesugeba paaiškinti.

Prognozių pagrindas yra mažesnio matmenų kiekio požiūris į erdvėlaikį: dvi erdvinės dimensijos ir laikas. Erdvėlaikis būtų bangų, judančių šviesos greičiu, plokštuma. Planko ilgio ir laiko dydžio eilės fundamentalusis bangų miglotumas, gali būti sustiprinamas didelių sistemų – tokių, kaip gravitacijos bangų jutikliai. Makroskopinio pasaulio trečioji erdvinė dimensija būtų koduojama informacijoje, esančioje dvimatėse bangose. „Būtų taip, lyg mes realiame pasaulyje gyventume hologramoje. Iliuzija yra beveik ideali. Tam, kad tai būtų pamatyta, tikrai reikia tokio aparato, kaip GEO600“, - sakė C.Hoganas.

Pasak C.Hogano, „holograminis“ triukšmas būtų labiau pastebimas tam tikruose jutikliuose, nes miglotumas verčiamas triukšmu tik plokštumoje, atitinkančioje banguotą dvimatę erdvėlaikio prigimtį. GEO600 yra ne toks jautrus, kaip kiti jutikliai, pavyzdžiui, LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), kuris sudarytas iš dviejų didelių L raidės formos jutiklių Vašingtono ir Luizianos valstijose. Bet C.Hoganas sako, kad GEO600 yra jautresnis holograminiam triukšmui dėl to, kad jo galia priklauso nuo spindulių skaidymo įrenginio, sustiprinančio savitas skersines miglotumo savybes.

Visatos holograminio pagrindo idėja išpopuliarėjo paskutiniaisiais metais, nes daug teoretikų atrado būdų apkarpyti 10 dimensijų, kurių egzistavimo reikalauja jų teorijos. Prieš dešimt metų Juanas Maldacena, dabar dirbantis Pažangiųjų tyrimų institute Prinstone (JAV) iškėlė idėją, kad dauguma iš 10 dimensijų gali būti redukuotos kuomet informacija yra koduojama lyg holograma, trijose ar keturiose pagrindinėse dimensijose. „Holografijos idėjos stygų teorijoje yra sutinkamos labai teigiamai“, - sakė Kalifornijos universiteto (JAV) mokslininkas Gary Horowitzas. Tačiau jis taip pat pridūrė, kad C.Hogano idėjose apie holografiją nenaudojami įprastiniai išeities taškai. „Yra pagrindo skeptiškumui. Manęs teorinis motyvavimas galutinai neįtikina“.

Visgi C.Hogano prognozės yra stulbinančios ir pakankamai specifiškos, kad patrauktų GEO600 personalo dėmesį. C. Hoganas keliaus į Hanoverį dirbti su GEO600 mokslininkais, tokiais, kaip Haraldas Lückas, vadovaujantis projektui, kurio tikslas iki 2009 metų pabaigos padvigubinti aparatūros jautrumą. Tai taip pat turėtų reikšti, kad sumažės instrumentiniai triukšmai. Bet jei didžioji triukšmų dalis išliks, tuomet tai galės būti ženklas, kad taip yra dėl holograminio triukšmo, kuris būtų fundamentalus, būdingas visai Visatai. „Jei triukšmas išliks, tuomet reikės rimtai vertinti“ stebėjimus, sako H. Lückas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: