Europarlamentarai: ES turi stiprinti kosmoso tyrimus  (1)

Pirmadienį prasidėsiančioje Europos Parlamento (EP) sesijoje parlamentarai ketina išsakyti savo nuomonę dėl Europos Sąjungos (ES) kosmoso tyrimų. ES ir jos šalys jau daugiau kaip 30 metų prisideda prie kosmoso technologijų finansavimo ir kosmonautikos plėtros.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šioje sesijoje europarlamentarai žodžiu paklaus ES Tarybos ir Europos Komisijos apie tolesnius planus šioje srityje, taip pat balsuos dėl atitinkamos rezoliucijos.

2003 m. lapkritį pasirašius Europos bendrijos ir Europos kosmoso agentūros (EKA) pagrindų susitarimą, palaipsniui buvo sukurta Europos kosmoso politika. Europos kosmoso rinka kasmet išauga 7 proc. Europos pramonė tenkina didžiąją dalį pasaulio palydovų gamybos, jų paleidimo ir susijusių paslaugų poreikių.

Planuojama, kad EP nariai paragins ES Tarybą ir Europos Komisiją skatinti mokslinius tyrimus, technologijų plėtrą bei Europos pramonės konkurencingumą aviacijos ir kosmoso srityse. Ypač raginama plėtoti „Galileo“ palydovinės navigacijos ir Europos geostacionarios navigacijos (EGNOS) projektus, taip pat Žemės stebėjimo iš kosmoso programą „Kopernikus“.

Savo ruožtu deputatai ragina pasiūlyti Europos kosmoso politikos valdymo modelį, „atsižvelgiant į tai, kad kosmoso sistemos yra strateginis turtas, užtikrinantis ES savarankiškumą“. Siūloma daugiausia dėmesio skirti kosmosui ir saugumui, kosmoso tyrinėjimams, įskaitant žmonių dalyvavimą, taip pat kosmoso reikšmei stabdant klimato kaitą.

EP nariai taip pat paklaus apie galimybes ištirti ir remti suborbitinius skrydžius, kurie šiuo metu ruošiami rinkai. JAV jau pasiūlė tokios veiklos taisykles ir ieško jiems tinkamų kosmodromų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (1)