Mokslininkai išsiaiškino, kodėl šunų nosys drėgnos  (7)

Pasitelkę magnetinio rezonanso tomografą JAV mokslininkai pagaliau išsiaiškino, kodėl šunų nosys yra drėgnos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Drėgna šuns nosis tradiciškai buvo laikoma geros jo sveikatos požymiu, tačiau dabar nustatyta, kad nosies gleivių danga yra itin svarbi uodžiant. Būtent tai leidžia šunims užuosti pačiais įvairiausias medžiagas – pradedant kokainu, baigiant vėžiniais augliais, rašo „Daily Telegraph“.

Prieš pasiekdamos šunų uoslės receptorius kvapų molekulės turi prasiskverbti pro nosies gleivių sluoksnį. Kadangi vienos molekulės gleivių absorbuojamos greičiau už kitas, tai padeda išrūšiuoti ir identifikuoti įvairius kvapus.

JAV Pensilvanijos universiteto mokslininkų grupė tomografu ištyrė šunų nosies sandarą ir sukūrė kompiuterinius modelius, padedančius išsiaiškinti, kaip nosies oro takais keliauja kvapų molekulės.

Buvo nustatyta, kad skirtingos molekulės „nusėda“ skirtingose ortakių vietose. Po to kvapų molekulės pasiekia uoslės receptorius, kurie yra nepalyginamai jautresni, nei žmonių.

Iki šiol šunų uoslės mechanizmą nagrinėję tyrėjai didžiausią dėmesį skyrė receptų galimybei aptikti skirtingas chemines medžiagas, tačiau dabar Pensilvanijos universiteto specialistai atskleidė, koks svarbus yra ir išankstinis kvapų rūšiavimas, kurį atlieka nosies gleivės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: