JAV pradėta platinti pirmoji "biodegraduojanti" kreditinė kortelė  (2)

Nors daugelis iš mūsų negali apsieiti be kreditinių kortelių teikiamo patogumo, o jų pakartotinio panaudojimo galimybė yra išties pagirtina, jų gamybai naudojamas plastikas gamtai nėra toks draugiškas kaip norėtųsi. Tiesa, gerų naujienų pasirodė ir šioje srityje - JAV bankas "Discover" pradėjo platinti pirmąją pasaulyje kortelę, pagamintą iš biodegraduojančio plastiko. Tiesa, ar šis plastikas tikrai biodegraduojantis, kol kas lieka neaišku.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Žaliųjų" kreditinių kortelių idėja nėra nauja. Nemaža dalis kredito paslaugomis besiverčiančių kompanijų remia nepelno siekiančias gamtosaugos organizacijas, be to, kartais ant kortelių patalpinami netgi tokių organizacijų logotipai. Tačiau ši kartą kalba eina ne apie tai. JAV bankas "Discover Bank" teigia, kad jų naujosios "biodegraduojančios" kortelės yra pagamintos iš natūraliai gamtoje suyrančio polivinilchlorido (PVC). Tačiau ar tikria PVC gali efektyviai suirti, ir kas tai iš tikrųjų yra?

Naujoji kortelė turėtų suirti ją veikiant natūraliomis gamtinėmis sąlygomis - dirvos mikroorganizmais, drėgme, Saulės šviesa. "Discover" teigimu, toks procesas turėtų trukti nuo devynerių mėnesių iki penkerių metų. Be to, po savęs kortelė nepalieka jokių toksiškų liekanų. Tiesa, kol kas kompanija nepateikia tikslios informacijos, kokios konkrečiai sąlygos reikalingos kortelei suardyti, arba kaip dažnai tokios sąlygos pasitaiko gamtoje. Tradicinis PVC gali nebent suskilti į mažesnes daleles, tačiau paprastai laikoma, kad tai yra gamtoje neyranti medžiaga. Portalas "TreeHugger" spekuliuoja, kad "Discover" gali naudoti kompanijos "BIOflex" sukurtą yrančio PVC technologiją. Tokia medžiaga gaminama iš PVC plastmasės, kalkakmenio, plastifikatoriaus bei benzino, kuris sudaro 20% medžiagos masės. "BIOflex" taip pat teigia, kad visos sudarančiosios medžiagos yra netoksiškos. Tiesa, technologija yra išties nauja, todėl apie tikrąjį jos toksiškumą arba netoksiškumą sužinosime tik vėliau. Kol kas tikėkimės, kad "žaliųjų kortelių" idėja greitai susižavės didieji kredito rinkos žaidėjai, tokie kaip VISA ir "Mastercard".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)