Stropesnis pasiruošimas operacijoms išgelbėtų daugiau gyvybių  (4)

Naudodami medicininį kontrolinį sąrašą operacijų metu gydytojai galėtų išgelbėti daugiau gyvybių, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudojant paprastą medicininį kontrolinį sąrašą chirurginių operacijų metu yra galimybė daugiau kaip 40 proc. sumažinti mirčių ir daugiau kaip trečdaliu komplikacijų tikimybę, parodė tyrimas.

Nacionalinė ligonių saugumo agentūra (NPSA) nurodė, kad iki 2010 metų vasario tokį sąrašą naudotų visos Anglijos ir Velso ligoninės.

Kontrolinis sąrašas, kurį sugalvojo Pasaulinė sveikatos organizacija (WHO), buvo išbandytas aštuonių pasaulio miestų, tokių kaip Sietlas, Torontas, Londonas ar Manila, ligoninėse.

Kontrolinį sąrašą sudaro vienas lapas, kuriam užpildyti reikia vos kelių minučių. Šiame sąraše numatyti svarbiausi veiksmai, padedantys išvengti infekcijų ir pan. konkrečiam pacientui.

Tyrimo metu buvo surinkti daugiau nei 7,5 tūkst. pacientų duomenys, pusę iš jų prieš kontrolinio sąrašo sudarymą, ir pusę po jo sudarymo ir panaudojimo.

„Kai kurie gydytojai, kurie iš pradžių buvo skeptiškai nusiteikę kontrolinio sąrašo atžvilgiu, tapo jo propaguotojais“, – sako tyrimo vadovas Alexas Haynesas.

„Rezultatai kalba patys už save. Jie rodo, kad kontrolinio sąrašo naudojimas turi didelę reikšmę“, – teigia tokį sąrašą išbandęs profesorius Davidas Taube`as.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: