Prof. Vida Mildažienė. Kas yra mokslininkas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anonymous 2009-01-30 16:28
Karolis484 - Jei nori ir buti mokslininku, ir susitvarkyti buiti (isigyti nuosava busta ir pan.), ir ismokslinti vaikus (bei jiems kazkiek parodyti pasauli) - bus labai sunku. Pasirinkes praktiskesni uzsiemima visa tai pasiektum lengviau, o domejimasis mokslu gales buti hobiu. Bet kuriuo atveju - ar 'eisi i moksla', ar ne - ieskok galimybiu studijuoti uzsienyje. Konig 100% teisus.
M.Mantas 2009-01-30 16:36
Na ir taiklus pastebėjimas
Vytautas 2009-01-30 16:37
Ne, nu taip negalima - jeigu visiems taip imsit patarinėti palikti Lietuvą, tai kas joje liks? Jeigu mokslo sistemoje nepasiliks jaunų, kūrybingų, entuziastingų žmonių, tai ji niekada ir nepasikeis. Tuo labiau, jog galima ir Lietuvoje gyventi. Aišku, kažkiek sunkiau, teks dar palavinti ir organizacinius talentus, bet visa tai įveikiama. Jeigu tokiu būdu visi mąstytume, tai net ir šio portalo nebūtų - Lietuva rimtiems ir finansiškai pelningiems internetiniams projektams tiesiog per maža rinka ir tenka verstis per galvą, norint joje išgyventi. Tačiau ar dėl to reikia viską mesti ir eiti ten kur lengviau? Tai juk savotiškas gyvenimo grožis - nugalėti iššūkius ir patirti daugybę įvairiausių situacijų.
Anonymous 2009-01-30 17:17
Biologus rengia Vilniaus universitetas ir Vytauto Didziojo universitetas. Jei nori pazvelgti i juos is arciau, studiju programos yra internete, ir jos nera vienodos. Tikrai verta pasigilinti, kuriame is ju programos labiau atitinka tavo interesus. dar geriau jeigu atvyktum i atviru duru dienas ar kitus universitetu renginius visuomenei. Abieju universitetu absolventai daro sekminga moksline karjera ne tik Lietuvoje, bet ir uzsienyje. Pasiekimai baigus universiteta labai priklauso nuo paties zmogaus - abiejose universitetuose yra gabiu ir aktyviu studentu, abiejose mokosi ir pakankamai silpnu, kurie tikrai nedirbs mokslinio darbo. Pvz., is 10 baigusiu VU mano laidos biochemiku mokslini darba dirba keturi. Siulau mokytis Lietuvoje, nebent zinai, kad be problemu gali greitai pritapti ir susiorientuoti uzsienio universitete. Musu studentai gali veliau gauti stipendija stazuotems ar praktikoms, projektams uzsienyje. Pesimistai gerokai pertirstina spalvas. Labai sunkiai, bet prasideda antrasis ES paramos isisavinimo etapas. Labai noretusi tiketi, kad bent dalis tu milzinisku lesu pagerins padeti Lietuvos universitetuose. Gerai butu ir mokyklose ja pagerinti. Kas is jusu lengvai tiki aiskinamais, kad uzsienyje gyventi ir studijuoti yra idealu, kad nepalyginamai geriau nei Lietuvoje? Juk tie mokslai ir lietuviu kalba ne kiekvienam lengvai sekasi... Ka gi,vaziuokite ir isbandykite, po to ispudziais pasidalinkime. VM
Anonymous 2009-01-30 17:25
Labai pritariu Vytautui. Negi skelbsime masine evakuacija vos prasidejo sunkumai? Vis delto dabar ne karas ir ne pokaris, kad sitokiom tragiskom spalvom piesti. O kitur sunkumu tai nera ir niekada nebus? Beje, sunkumai labai lavina kurybini mastyma ir isradinguma. O tie kurie verkia cia, ras ko verkti ir ten
vygandas 2009-01-30 18:02
Kaip tik šiandien apsigyniau bakalauro diplomą. Labai džiugiai nuteikė straipsnis, malonu jaustis patekus į šią gražią bendruomenę
WelniuRumai 2009-01-30 20:15
Na mokslininko karjera gal ir nelabai domintu. Pvz mane domina astronomija. Taciau mokslininkas abejoju ar iseitu Tiesiog man tai patinka, zvaigzdziu stebejimai, "ateiviu" apraiskos ir visa kita. Butu idomu pastudijuoti ir suzinoti siektiek daugiau apie tai, nes straipsniuose vistiek rasoma pavirsutiniai dalykai arba, jei tai grynai mokslinis darbas, tiesiog ne viska supranti, nes truksta kaikuriu ziniu
kionig 2009-01-30 20:35
Tirstinam spalvas, nes del to taip ir yra arba jus optimistai, arba mes pesimistai. Zinoma, galima ir cia, lietuvoje baigt mokslus, bet kodel daugelis vaziuoja i uzsieni ? Ar jie "daltonikai" ? Ir tokiu ne vienas. Taigi akivaizdu, kad musu slieku salyje pabaigus galima sedet ten kokioj chamurkej, bet vien is tos chamurkes nepragyvensi tiek metu investaves, na save pats issilaikytum. Nenuostabu, kad lietuva beveik paskutine ES saliu statiskose, tai nusimato blanki ateitis ir lietuvai iki europinio lygio dar 10 metu su tokia klaunada. Na i uzsieni irgi reikia vaziuot ne tusciomis ir ten jau tikrai galima issiverst ir manau, kad uzsienyje studijuojant dar geriau lavinimos ivairios savybes. Is tikruju galima ir prasimusti lietuvoje, bet cia reiks arti juodai ir dar turesi pats jiem moketi. Galima pradeti ir lietuvoje, bet siulyciau uzbaigti uzsienyje ir tada pasimatys visi pliusai ir minusai.
Anonymous 2009-01-30 22:33
Taip ir iskyla pries akis pora pazistamu Vadovu-Mokslininku
Anonymous 2009-01-31 12:54
Pasijutau įstojusi į Pesimistų klubą : "1) dauguma mokslininkų išsiskyrę - pagadina gyvenimą ir sau ir kitiems; 2) norint tapti mokslininku reiktų baigti bent jau doktorantūrą, t. y. iki 30 metų būni studentu gyvenančiu iš ubagiškos stipendijos; 3) Bankas net paskolos neduoda 1 kambario butui;" Tiesa ta, kad ir kitų profesijų jauni žmonės rašytų panašiai: pradėjus dirbi - mažas atlyginimas, o kad taptum savo srities specialistu turi mokytis visą savo gyvenimą. Pamišusių dėl savo darbo yra ne tik mokslininkų . O dėl to, kad bankas neduoda paskolos patiems studentams- doktorantams ir reikėtų "gelti". Juk jie patys išsikovoko, kad jų mokesčiai būtų mažesni negu moka bet kuris kitas dirbantis jaunuolis iki 30 m. Pritariu profesorei Vidai - mokslininku gali būti tik žingeidūs, kantrūs ir atkaklūs žmonės, kurie pasiekimus matuoja supratingumu, draugiška pagalba, puikiais profesiniais patarimais. Juk jų idėjų patvirtinimas ir įdiegimas yra naujos technologijos, nauja gyvenimo kokybė. Ir tai iš ties yra puiku, kad gali prisidėti prie visų tų pokyčių... Ir labai gaila, kad jaunimo tarpe įsivieši pinigų ir savo poreikių patenkinimo matas, tad mažėja skaičius tų, kurie aukotųsi už savo idėjos įgyvendinimą, ką ir daro tikras Moklsininkas.
Anonymous 2009-02-02 10:32
Visai idomi diskusija, patiko! Devil's advocate labai realistiskai nupiese Lietuvos mokslininko problemas. Galima, aisku, pasigincyti, ar Lietuva tikrai per maza dideliems projektams. Nezinau salies, kuri dideliems projektams nebutu per maza, gal, nebent, JAV. Bet ir ten jie kiekviena valstija atskirai saliai prilygina... Mokslas siais laikais tarptautinis, vienoje laboratorijoje visko padaryti neimanoma. Jei esi kazkokios (kad ir gana siauros) mokslo srities Ekspertas - visada busi kazkam idomus, galesi isijungti i didelius ir rimtus tarptautinius projektus. Tiesa, tam reikia laboratorijoje tureti ne tik aparaturos, bet ir bent 3-4 del mokslo pamisusius kolegas. Mokslinis kolektyvas turi tureti kritine mase. Jei jos nepasieki - entuziazmas gali uzgesti del nepalyginamai sunkesniu nei Vakaru salyse darbo salygu. Jei ukini-biurokratini kruvi galima pasidalinti, tada galima imtis ir rimtu mokslo darbu. Na, cia "pagyvenusiu" mokslininku problemos. Atsiliepdamas i klausima, ar verta studijuoti Lietuvoje, sakau, kad verta. Taip pat verta bent keleta metu pastudijuoti Vakaru universitete. Jei save susieji su gamtos mokslais, bakalauro diploma tikrai verta gauti Lietuvoje. Aisku, reikia atidziai rinktis, ka ir kur studijuoti. Magistro, o ypac daktaro studijoms galima pasiieskoti vietos Vakaru universitetuose. Isvykti i uzsieni geriau tada, kai jau save geriau pazisti, zinai, ko nori gyvenime, gali objektyviai ivertinti savo stipriasias ir silpnasias puses. O pazinti save galima ir lietuviskose laboratorijose, i kurias rekomenduociau eiti jau pirmame studiju kurse.
Anonymous 2009-02-03 13:42
Esu maciusi ir uzsienyje tokiu vaizdeliu - puikios laboratorijos, naujausia iranga, tik nera su ja dirbanciu zmoniu...
Anonymous 2009-02-07 11:59
O čia gi kokių piktuolių būta forume... kokių pesimistų... tikra velniava, bet ir optimistus norčiau paliaupsniti - šaunuoliai!. Reiktų visiems susitikti ir gerai pašėlti! Gal į moklso festivalį atvyktumėt visi ? Pritariu VM nuomonei. Pastarasis patarimas apie studijų pasirinkima yra visiškai teisingas. Studijavau ir Lietuvije ir užsienyje. Lietuvoje ne mažiau nei užsienyje galima patirti mokslinio darbo/studijų pilnavertiškumą visais jo aspektais.
Anonymous 2009-02-27 09:30
Kad tie vadinami MOKSLININKAI yra keistesni ir uz tuos, kurie 'prie meno'...Pastarieji bent jau nesistengia dominuoti, nors ir vadinami vienisiais ir nemokanciais bendrauti (o gal nenorinciais?). Pasikele, pasipute, susireiksmine, i visus ziurintys is auksto, isskyrus viena kita, kurie tyliai dirba laboratorijose, neteikdami reiksmes savo vardo garsinimui. Kitas klausimas - ar daug naudos is tu moksliniu darbu ir kuo tai pasireiskia?
Nightbringer 2009-03-02 20:54
Viskuo kuo matai aplink mus. Nuo kompiuterio ir interneto kurio naudoji, kasdieninio telefono, televizoraus, savo šiltu namu.........
Mistė 2009-09-14 17:35
Geras straipsnis, man patiko, net užvedė... Tiesa, mano vaikystės svajonė buvo būti mokslininke... Na, dabar esu 1 kurso psichologijos studentė. Dar tiksliai nežinau, su kokiu konkrečiai darbu siesiu savo ateitį, bet kol kas žinau, kad baigti reiks tiek bakalaurą, tiek magistrą... Taigi, gal būsiu paprasta psichologė. Jei nuspręsiu mokytis doktorantūroj, gal būsiu mokslininkė. O jei nuspręsiu mokytis psichoanalizės baigus magistrą, tai būsiu psichoanalitikė, nors tam dar daugiau laiko reikia, bet labai norint galima. Kol kas esu gal labiausiai linkusi prie trečiojo varianto, nors dar nesu tuo tikra O šiaip, čia labai jau pesimistiniai komentarai. Ne piniguose laimė. Lietuvoj tikrai nėra blogas mokymas, ir žinių suteikiama gal net daugiau. Bet turbūt verta ir užsieny pastudijuot, bent palyginimui (aš tikiuosi ateity pastudijuot užsieny pagal mainų programą).