Amerikiečius į kosmosą skraidins kinai?  (6)

Kai kitąmet NASA nutrauks savo daugkartinių erdvėlaivių skrydžius, JAV astronautus į Tarptautinę kosminę stotį galėtų skraidinti Kinijos kosminiai laivai, pranešė „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai pareiškė JAV prezidento Baracko Obamos patarėjas mokslo klausimais Johnas Holdrenas, vadovaujantis Baltųjų rūmų Mokslo ir technologijų biurui.

Duodamas interviu internetiniam leidiniui „ScienceInsider“ J. Holdrenas sakė, kad prezidentas B. Obama yra „pasiryžęs“ 2010 m. nutraukti nesaugiais laikomų NASA daugkartinio naudojimo erdvėlaivių skrydžius, tačiau dar svarsto vieno papildomo „Space Shuttle“ erdvėlaivio skrydžio kitais metais galimybę. Tačiau jis pabrėžė, kad tokiu atveju tai būtų paskutinioji dabartinių NASA erdvėlaivių misija.

Anot prezidento patarėjo, kol dabartiniai NASA erdvėlaiviai bus pakeisti naujos kartos JAV raketomis nešėjomis ir naujais „Orion Crew Exploration Vehicle“ kosminiais laivais, JAV bent 5 metus turės naudotis savo „kosminių partnerių“ paslaugomis. Tarp jų J. Holdrenas paminėjo ne tik Rusiją, bet ir Kiniją.

Nors NASA jau ne kartą yra skelbusi pasiekusi susitarimą su Rusija dėl galimybės gabenti JAV astronautus į Tarptautinę kosminę stotį jos kosminiais laivais, Kinijos variantas iš tokio aukšto pareigūno lūpų nuskambėjo pirmą kartą.

„Manau, kad tai galėtų būti ir kinai, viskas priklausys nuo to, kaip plėtosis mūsų santykiai“, - sakė J. Holdrenas, paklaustas apie galimus JAV partnerius vykdant pilotuojamas misijas.

Kinija yra trečioji pasaulio valstybė, pasiuntusi žmones į kosmosą. Nuo 2003 m. ši šalis surengė tris pilotuojamus skrydžius. Paskutinysis įvyko 2008 m. rugsėjį – jo metu Kinijos astronautas pirmą kartą išėjo į atvirąjį kosmosą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)