Šylantis klimatas skatina vorų didėjimą  (4)

Grupė danų mokslininkų aiškinosi, ar šylantis klimatas nepadės augti plėšriems vorams šiaurrytinėje Grenlandijoje – ilgesnės vasaros reiškia ilgesnį medžioklės periodą, rašo „National Geographic“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rūšis Pardosa glacialis užauga iki 4 centimetrų, skaičiuoja studijos bendraautoris Toke`as Hoye`as iš Aarhuso univesriteto. Šie vorai gyvena mažiausiai dvejus metus ir tyrėjai aptiko, kad tais metais, kai pavasaris buvo ankstyvas, gyviai augo sparčiau.

Baigiantis dešimtmetį trukusiai studijai, paaiškėjo, kad vorų egzoskeletai per visą bandymo laikotarpį pasikeitė vidutiniškai 2 proc. Anot tyrėjų, tai – didelis skirtumas. Taip pat pastebėta, kad šiltesnė temperatūra, atrodo, vorų patelėms suteikia augimo pranašumą prieš patinus.

Be ilgesnio medžioklės sezono, kitas tokių pasikeitimų galimas paaiškinimas – ilgesnės vasaros leidžia vorams dažniau nusimesti senus egzoskeletus ir šitaip greičiau augti. Taip pat nežinoma, ar vorai gimsta didesni, nes tyrimas koncentravosi ties suaugusiais gyviais.

Niekas nenumano, kokį poveikį šie didesni vorai turės vietos aplinkai, sako T. Hoye`as. Tačiau jis yra beveik tikras, kad vorai ne tik taps didesni, bet jų taip pat padaugės. Didesnės patelės greičiausiai pagausins populiaciją, nes jos susilaukia daugiau palikuonių, pastebi tyrėjas.

Vorų invazija į Australija

Tarsi siekdami įrodyti mokslininkų tyrimų teisingumą, Australijoje ėmė daugėti didžiulių tarantulų. Šiaurės Kvinslande esančio miesto gyventojai tikina vis dažniau pastebintys savo namų soduose ropinėjančius neįprastai didelius vorus, rašo „Sky News“.

Vieno tarantulo, užfiksuoto nuotraukoje greta liniuotės, vien kūnas, neskaitant kojų, siekė 5 centimetrus. Pasak jį radusių žmonių, voras vaikštinėjo viešoje vietoje, nesibaimindamas žmonių.

Tarantulai kurie vadinami paukštėdžiais vorais, dar ir švilpauja. Nors jų nuodai stiprūs, žmogui jie nėra mirtini. Blogiausiu atveju žmogus pasijus prastai ir susirgs. Tačiau tai neguodžia miesto gyventojų, turinčių gyventi su naujaisiais kaimynais.

Tiesa, nors tarantulai tituluojami kaip paukštėdžiai, tik ką išsiritusius viščiukus ėda itin retai. Dažniausiai minta vabzdžiais, driežais, varlėmis ir kitais vorais.

Kol kas neaišku, ar tai sutapimas, ar kokios kitos priežastys lėmė vorų kiekio ir ūgio didėjimą, tačiau bet kokiu atveju, vietiniams gyventojams tokie kaimynai nėra patys maloniausi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: