Kada prasidėjo Antrasis pasaulinis karas?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Tir4elis 2009-09-02 13:15
Perfrazavus gaunasi: Kada prasidėjo muštynės? Kai Jonas davė Petrui į nosį ar kai buvo išmalti Povilo namo langai? Faktas, kad realiai reiktu žiūrėti į tą datą nuo kurios prasidėjo visas "veiksmas". Nes kol karo veiksmai vyko Kinijoje didesnei pasaulio daliai buvo nusispjaut, taigi karas netapo pasauliniu. O kai buvo užpulta lenkija, kitoms šalims norom, nenorom teko įsijungt. O va tada viskas ir baigėsi realiai ne Vokietijoje gegužės 8-9, o 1945 rugsėjo 2 kai pasidavė paskutinė "ašies" šalis.
nuomonė 2009-09-02 22:53
O aš manau kad viskas prasidėjo nuo Darvino kuris nelygioj kovoj pakirto religiją. Automatiškai po to sekė įvairiausios 'naujosios ir teisingiausios teorijos', bei stulbinantis ir nevažomas technologinis progresas(iki tol jį varžė religija), rezultate atstumai pavirto smulkmena, vienas žemynas realiu laiku galėjo žinoti kas vyksta kitame, bei stipriai pagerėjo medicina. Didesni ar mažesni karai vyko visada, bet manau būtent Darvinas, telefonas, vidaus degimo variklis ir penicilinas viską apvertė aukštyn kojomis. Ir tada logiška kad visa tai pasibaigė didžiausiomis skerdynėmis istorijoje.. Taigi išprastinus šitą lygtį kaip ir gaunasi kad sprogo religijos sukurta uždelsto veikimo bomba kurios sprogdiklis buvo Darvinas
MarkizasBarabasas 2009-09-02 23:20
Nuomonė, tu gal beprotis? Straipsnis stiliumi: "paneigsiu tai ką jūs laikote tiesa". Jei jau tokia logika vadovautis, kad 2PK prasidėjo, kai kinija užpuole gretimas tautas, tai galim visą "antrą pasaulinį" nukelti į pirmąjį ir teigti, kad metai tarp 1PK ir 2PK buvo tik laikinas kariuomenių pergrupavimas ir poilsis atgaivinant ekonomiką. T.y. vyko tik 1PK..... Apsurdas.
Arns 2009-09-03 09:23
o nepagalvojai ka reiskia "pasaulinis karas"? Tai tikrai nesimboliuoja ivykius europoje, visi karai kurie apima daug valstybiu(ir ju teritoriju) jau gali buti vadinami pasauliniais karais.
MarkizasBarabasas 2009-09-03 14:17
skaityk dar kartą... trumparegi..
Tas_pac 2009-09-03 22:41
Nesąmonių nuomonė prikalbėjo. Bet netgi žiūrint į tai kaip į sąmonę vistiek užkliųva viena detąl: "Ir tada logiška kad visa tai pasibaigė didžiausiomis skerdynėmis istorijoje.." Ir kas gi pasibaigė?
Arns 2009-09-03 23:18
Ai tiek to, kiek galima is protinio invalido galima saipytis? Ne mano budas, nors ....
rwc 2009-09-04 12:05
Manau, per daug filosofijos. Jei kabinantis prie sąvokos "pasaulinis", tai reikėtų kaip atskaitos tašką imti momentą, kai pradėjo kariauti skirtingų žemynų valstybės. Bet tuomet ir Romos, ir Makedoniečio, ir konkistadorų užkariavimus reikėtų laikyti pasauliniais karais. Jei imam šį karą nesvarstydami apie jo pavadinimą, tada reikia žiūrėti, kur ėjo pagrindinis frontas, koks pagrindinis jo pretekstas ir kokios pasekmės. Kadangi lemiamas frontas buvo tarp Vokietijos ir TSRS, tai žiūrim: pretekstas - Ribendropo-Molotovo paktas, karinių veiksmų tarp šių šalių pradžia - invazija į Lenkiją. Labiau reikėtų klausti, kada gi pabaiga. Kadangi Vokietija nugalėta ir jos grobis grąžintas teisėtiems savininkams - t.y., nepriklausomoms Europos valstybėms - su šia puse lyg ir aišku. Bet už pagrindinio pralaimėtojo ribų išsivadavimo karas tebevyksta: TSRS "teisių" paveldėtoja Rusija niekaip nenori pasitraukti iš "apgintų" teritorijų. T.y., baigėsi karas pagrindiniame fronte, bet iš to sekusios pasekmės dar neišspręstos, "nugalėtojai" dar neatšaukė savo karių iš "fronto". Tik tuomet, kai bus išspręsti Padniestrės, Krymo, Sachalino ir t.t. "klausimai", kai bus išmokėtos reparacijos, nuteisti ar pasmerkti agresoriai, galėsime šnekėti apie karo pabaigą.
Arns 2009-09-04 12:45
JAV irgi is daugumos valstybiu neisejo, vis dar turi savo karines bazes, lygiai taip pat kaip rusu bazes kryme. Visokios padniestres konfliktai bus isspresti tik tada kai visi nors juos isspresti, kodel pasakyk rusija turi visiskai tyleti lyg pralaimejusi ir pasirasiusi besalygine kapituliacija? Jei yra regionu mananciu kad su rusija jiems pakeliui, tai remiamos jos teisetai. O jog rusai pereme SSRS teises, turime tik dekoti, nes susirinko sau visas branduolines galutes, kuriu buvo "primetyta" po visa teritorija, pasieme sau visas SSRS uzsienio skolas ir t.t. Mes kalbejomes draugiskai ir mums atliko visas turtas, jokiu problemu del teritoriju. Tie kas jautesi esa "kazkas virsesnio", tie ir turi visokiu isaldytu problemu. Juk ir mes savo teritorijoje turime vietu, kur rusai dauguma(pvz Visaginas), bet jie juk nemaistauja, jokiu autonomiju ir prisijungimu prie rusijoes nekelia. Tad pagalvokime kodel, negi "musiski rusai" kazkuo kitokie nei visose kitose buvusiose respublikose?
rwc 2009-09-04 14:53
Arns, vėl lygini b. su pirštu. JAV neaiškina, kad Lenkija, Irakas ar Afganistanas - "iskonno amerikanskije zemli". Irakas ne tik kėlė pavojų Kuveitui, Izraeliui, bet ir pats buvo akivaizdus agresorius. Tą patį galima pasakyti apie Talibano režimą, kuris nesislėpdamas rengė išpuolius tiek JAV, tiek Europos valstybėse ir atvirai demonstravo save kaip tarptautinį teroristų tinklą. Jugoslaviją taip pat reikėjo sutvarkyti, nes ten jau buvo įsiplieskęs pilietinis karas etniniu, religiniu, teritoriniu pagrindu, su masiniais "valymais" - kroatų ir bosnių tautos kovojo dėl nepriklausomybės ir vieninteliai gedintys didžiosios Jugoslavijos tėra serbai. JAV nepuola valstybių vien dėl to, kad juose autoritariniai, fundamentalistiniai režimai ar kad masiškai pažeidinėjamos žmogaus teisės. Kažkodėl, JAV nesiima karinių veiksmų prieš Venesuelą, Kubą, Iraną, Zimbabvę, Baltarusiją ar Š. Korėją. Nurašyti Krymą ar Padniestrę yra mažų mažiausiai nesąžiniga remiantis vien tik "prastos diplomatijos" argumentu. Nereikia pamiršti nesenos istorijos. Šalčininkų krašte irgi buvo kiršinamos partizaninės, separatistinės nuotaikos, taip pat buvo bandoma pastatyti "autonominę vyriausybę". Be to, negalima pamiršti Medininkų, kitų sistemingų provokacijų pasienyje. Jei ne lanksti diplomatija neatsitraukiant nė per žingsnį, jei ne referendumas, ne tautos vienybė - tikriausiai ir dabar turėtume RA dalinius ir negalėtume nė dienos gyventi ramiai, vis lauktume eilinės provokacijos. Vien rusiškų pasų dalinimas parodo jų požiūrį į kitų valstybių suverenumą. Stalino darbų teisinimas, kaltinimai Lenkijai ir Lietuvai - neva, jos sukėlė II PK - apskritai sunkiai suvokiamas. Visi kalti, tik ne jie patys, visi kariavo, o jie tik gynė. Įvedinėjo "idealią" santvarką labiau išsivysčiusiose valstybėse... Kažkaip vokiečiai ir amerikiečiai sugeba pripažinti savo klaidas - o štai TSRS teisių paveldėtojai... Taip ir liko XX a. viduryje - tiek mąstymu, tiek kultūra, tiek diplomatija. Vis dar gyvena karo nuotaikomis, turbūt ne viena karta turės išmirti, kad galėtume konstatuoti jog II PK baigėsi, kad visi frontai panaikinti. Toliau. Kiek babkių JAV ir sąjungininkai kiša į infrastruktūrą, mokyklas, ligonines, medicininę pagalbą. Kiek pastangų dedama organizuojant rinkimus, kuriuose išrenkama tiek remiamos valdžios, tiek senojo režimo atstovų (palygink su Rusijos organizuojamais "rinkimais"). Sąjungininkų daliniai iš tikrųjų bando saugoti tvarką, įsileidžia įvairių šalių žurnalistus, suteikia prieigą prie interneto vietiniams, taigi dauguma karių nusikaltimų išviešinama ir kaltininkai nubaudžiami. Ko tikrai nesulauksi iš Rusijos. Atėjo, prišnerkštė ir paliko. Net okupacijos žalos neatlygina - pradėkime nuo rublinių indėlių.
Arns 2009-09-04 19:32
rwc, visai kvailai samprotauji. Pvz dabar Lenkija, mums kelia itin dideli pavoju, Salcininku kraste idomus dalykai dedasi, jei nesi priklausantis Lenku sajungai(ar kaip tie tomasvskiniai vadinasi), tu esi metamas lauk is visu uzimamu svarbesniu pareigu. Teko paciam ne su vienu bendrauti tame kraste ir jie butent tai papasakojo. Taigi, bijom rusu, o leidziam "provokacijas" is lenku puses? Ai tiesa, lenkai V.Adamkaus zodziai "musu strateginiai sajungininkai", taigi ka nori ta tegu ir daro? Imam vygdymus musu valdzios isakymu. Pasakeme kad nekabinti lenteliu su NELIETUVISKAIS gatviu pavadinimais, o jie kabina. Lietuviskos mokyklos Vilniaus kraste uzdarinejamos "del mokiniu trukumo", o lenku atidarinejamos "kad vietinems butu patogiau". Tai ka, dvejopi standartai, ar cia tik rusai vieninteliai is keliu tukstanciu tautu yra nepatikimi? Hmm, keista, o kodel reikejo jiems ivedineti demokratija Afganistane, Irake ir t.t? Ka, patys zmones negali pakeisti valdzios? Ai tiesa, juk tik JAV supranta demokratija, nes ja sukure. Zmogaus teises irgi svarbios priezastys apsaukti ka nors "nedemokratais", tiesa, patiems istatymai negalioja, ir ne pirma karta. Kodel negalima "nurasyti del prastos diplomatijos"? Tai kas, tauta yra valstybe ar valstybe yra tauta? Kazkaip lyg ir pirmasis variantas pripazystamas, tad argi tam tikri regionai negali nuspresti, kad jiems su ta valstybe nepakeliui? Aisku kisi Cecenija, taciau as tau pasiulysiu Katalonija, Baskija, S.Kipras ir t.t. Uz siu regionu matyt irgi Rusijos "ausys" bei noras prisijungti neteisetai prie sios salies. Nebukim velyku kiskuciai per kaledas, su tokiom isvadom. Okupacijos zala? Prasom pavardinti ka gi jie tokio prikrete. O Del rubliniu indeliu, kazin kur daugiau nutekejo, ar jie ar EBSW, Sekundes ivykiai?
rwc 2009-09-04 23:06
EBSW, Sekundė - kokie ten nuostoliai, tikrai zuikio ašaros palyginti su visomis pavogtomis pensijomis. Dabar tokio dalyko nebūtų - sugriežtinta bankų kontrolė, reikalavimai įstatiniam kapitalui ir indėlių draudimų vieni griežčiausių visoje Europoje. Na ką - atsirado sukčius ir tiek, žmonės prarado laisvus pinigus, bet nebankrutavo. Tuo tarpu išlaikyti pensininkų armiją reikės dar ne vienerius metus, mes visi turime dirbti, kad grąžintume jiems tą skolą. Toliau - kas atlygins žalą tremtiniams ir jų šeimoms? Kodėl Lietuva turi mokėti jiems pensijas ir pašalpas? Kas atlygins nacionalizuojant atimtą žemę ir namus - kodėl Lietuvos valstybė turi dalinti savo turtą? Galų gale - kas atsiprašys represijų aukų ir kompensuos už neteisėtus kalinimus, kankinimus? Mėgstama porinti, kad TSRS mums davė HES, IAE - taip, tiesa. Bet ir be TSRS mes būtume jas pasistatę. Pavogtų pensijų užtektų naujai elektrinei. Ir palyginimui: JAV ir sąjungininkai iš "užgrobtų" teritorijų patys išveda savo karius, patys padeda atkurti savarankiškas valstybes. Kur čia analogija su Rusija?
Arns 2009-09-04 23:24
"Toliau - kas atlygins žalą tremtiniams ir jų šeimoms? Kodėl Lietuva turi mokėti jiems pensijas ir pašalpas? Kas atlygins nacionalizuojant atimtą žemę ir namus - kodėl Lietuvos valstybė turi dalinti savo turtą? Galų gale - kas atsiprašys represijų aukų ir kompensuos už neteisėtus kalinimus, kankinimus? Mėgstama porinti, kad TSRS mums davė HES, IAE - taip, tiesa. Bet ir be TSRS mes būtume jas pasistatę. Pavogtų pensijų užtektų naujai elektrinei. Ir palyginimui: JAV ir sąjungininkai iš "užgrobtų" teritorijų patys išveda savo karius, patys padeda atkurti savarankiškas valstybes. Kur čia analogija su Rusija?" Taigi, o kodel turime mes moketi? Per sunku, nemokam, juk jie "patys uzsidirbo" tremti. Jei sakom, kad tai musu vertybe, tautos istorija, pinigu neskaiciuojam. Atlyginom, praktiskai viska grazinom, tik va, vieni gavo pelkes, o kiti prestizinias vietas, nors seneliai ir proseneliai neretai turejo atvirksciai. Visados dvi puses, atejo sovietai, jie susitvarke su tais, kurie draude ir persekiojo komunistus tarpukario Lietuvoje, dabar norime analogo. Akis uz aki? Nebutume pasistate, cia jau akivaizdu, tokiems statiniams reikia daugiau pinigu nei galime pagalvoti, o jei dar zemes butu reikeje susipirkti. Na HES gal, taciau atomines tikrai ne, visos valstybes kurios tokias turi arba ekonomiskai stiprios arba "gavo dovanu", taip pat kaip mes. Beje, specialistai irgi is rusijos ir rusu paruosti, iki siol neturime nei vieno suprantancio ne vien teoriskai kaip valdyti atomine jagaine. A, tai pensijas nacionalizuoti reikejo? Galim, arzebaidziane berods del prezidentuko uzgaidos nustotos moketi pensijos, juk vaikai pasirupins tevai, o jei neturi vaiku, tai jau tavo problema, valstybei esi nenaudingas
rwc 2009-09-04 23:53
Jas JAU nacionalizavo "teisių paveldėtoja". Todėl mes turime atidirbinėti ne tik už save ir būsimus pensininkus, bet ir už esamų pensininkų stažą. Todėl ir braška visos Sodros, kad nebepajėgia nuo dirbančiųjų dar vieno kailio nulupti. JAV bent jau finansiškai, lengvatomis ir statybomis remia naujai įkurtus režimus. O ką dėdė Putinas - gal bent dujas vidaus kainom paleistų? Bet ne, matai - jis čia ne prie ko. Patys įstojom, 50 metų kaupėm TSRS paveldėtojos iždą, ir patys išstojom... Ir dar vietoj kompensacijų turėtume pasiprašyti ekonominių sankcijų. Taip?
Arns 2009-09-05 00:10
rwc, kuo toliau, tuo maziau is atvo puses argumentu, tik kabinejimasis prie zodziu. Sauniai naudojiesi "zirkliu ir kliju" metodu cituodamas mano zinutes, pasikaicius tavo "citavimus" net paciam juokas paima, kaip is konteksto istraukta fraze bandai pavartyti JAV remia, Rusija remia, tik beda tame, kad pagal ju visu dudeles sokineti reikia. Net Kosovas pakolkas netapo pacia turtingiausia pasaulyje valstybe, nors "geroji tevyne" JAV valdzia remia. Daug ten ko pristate? Ne, tik pasirupino kad teiseti seimininkai serbai butu kuo toliau isstumti is "valstybes" teritorijos. Buvo kalbos, kad tie serbai savo nedideli ploteli kur jiems dabar skirta gyventi norejo prie Serbijos prijungti, albaniukciai jau uzpurkstavo, kad jau dabar ju "valstybes" teritorini vientisuma zeidzia Is Rusijos daug ko galima pusvelciui gauti, is JAV net labdaros nestikek gauti, aisku gal amerikieciai paaukos kokiu aukstakulniu, iphonu ir kitu dalykeliu(ka nusiuncia vargingiems nuo stichiju nukentejusiems is treciojo pasaulio saliu)
rwc 2009-09-05 03:23
Tavo nuomonė, gali jos ir laikytis. Jei durni stori amerikonai aukoja iPhonus labdaros fondams - tai aišku, nei juoktis, nei verkti. Iš kitos pusės, graudoka, kad prisidengę labdariais lenda visokie Sorošai ir Williamsai. Tačiau užtenka pažiūrėti, kiek JAV (žinoma, ir kitos NATO valstybės) yra pridovanojusios kompiuterių mokykloms, diagnostinės įrangos ligoninėms, radarų KAM'ui, stipendijų univerams... O ko gali tikėtis iš Rusijos? Pigių kalašnikovų? Girto patrulio, kuris bet kada nebaudžiamas išbarškins langus arba kaimynę? O gal pigaus dujų vamzdžio, kurį Volodia užsuks, kai ne taip dūdelę pūsi?
Arns 2009-09-05 12:34
As po puse pacituojamo posto nekarpau Del Kosovo, lygiai taip pat galime prisiminti P.Osetija ir Abchazija, jos irgi pradejus byreti SSRS panoro atsiskirti, taciau gruzinai neleido ir su savo kariuomene bande sustatyti viska i tvarka. Neaisku kuo butu baigesi, gal joms visai nebutu su rusais pakeliui, bet apsiginti nuo gruzinu sioms tautoms reikejo paramos, todel ir buvo prasomasi rusijos paramos. Galu gale ir gruzinai pernelyg nepriestaravo, nes iki Roziu revoliucijos, santykiai buvo gan silti(is vis, ilga laika tame regione vieninteliai rusai buvo tokios pacios religijos kaip ir gruzinai, tad artimai ne viena simtmeti gerai sutare). Vel gi, gruzinai isakmiai bande ivedineti tvarka, jei mes tokiu tonu butume bendrave, ko gero niekados nebutume isprase rusu, bent jau viena kita karine baze galejo likti. Taciau musu politikai kryptingai siekdami dialogo ikalbejo isvesti kariuomene is salies. Taip ir gruzinai, pamintu savo oruma ir nusprestu kalbetis akis i aki, daug ka issprestu. Nes kaip mes, uz akiu rusams kiame visokias rezoliucijas, per ES bandome savo medininku zudyniu dalyvius jog mums isduotu ir t.t., taciau akis i aki nebendrauja politikai. Daug ko pasiekeme? Ne, kalbi, bendrauji, palaikai rysi, tada gali ir tiketis siltesnio atsako. Gruzinai daug ko nepadare. Kosovas to irgi nedare, taciau buvo JAv parama(vel gi, jos iniciatyvos nepareme NE VIENA valstybe, kuri savoje salyje turi kokiu teritoriniu problemu, tad visi tokie pripazinimai yra niekiniai). Sorosas, kuom jis nusikaltes nezinau, bet zinau kad jis vienintelis Lietuvoje finansavo moksliniu leidiniu vertimus. Po SSRS zlugimo tik jis tuom kazkur apie 1995 uzsieme. Po to(ir iki siol), valstybe neskyre nei vieno lito, kad kokia nors moksline medziaga(ne vadovelius ar istorinius romanus) butu pateikta lietuviu kalba. Ne visi turime tokias puikias uzsienio kalbu zinias, kad kokio 15 a. tekstus skaitytume. Kompus kiek zinau dovanoja privaciai zmones(pvz Bilas Gates), su JAV valdzia ir politika ne kiek nesusije. Mokek naudotis visais istekliais ir pamatysi, kad rusijoje ne vien nafta ir dujos. Rusija turi ir dideli mokslini potenciala, bendradarbiauti su jais daug lengviau, nei tarkim prasibrauti iki kokio oksfordo, kembridzo, ju mokslininkai su musiskiais net nebendradarbiauja. Senais tarybiniais laikais, butent Lietuvoje buvo siuvami ir astronautu kostiumai, daromos kai kurios detales. Kodel bendradarbevimo nepratesus? Sakysi kita teritorija? Baikonuras irgi ne Rusijoje, taciau tai nesutrugde ir paleidimo aiksteliu nepastete kur nors toliau. Ir t.t, keiskim poziuri ir pamatysime, kad Rusija irgi valstybe, o ne kokia nors resursu paskirstymo stotis. Nes ir mes gal kaimynams atrodome ne valstybe, o koks piktas terjeras.
Zigzaueris 2009-09-05 14:38
Oj blin....man tai skaityt ziauru tokiu Rusijos myletoju pasisakymus,bet tiek to.... Del tu nebendradarbiaujanciu mokslininku tai juodai nusisnekejai.Dafiga lietuviu uzsienio moksliniuose centruose dirba.Kaip ir rusu,nes nera toj skylej potencialo dirbt ir uzdirbt. Ir jaigu nezinai ka padare Sorosas,tai geriau isvis patylek sitom temom.... O del rwc,tai ka as zinau.Gal tau taip ir atrodo,kad nesamones jis raso,bet jis vienas ir nedaugelio,kuris netingi ir turi kantrybes argumentuotai,su tokiais kaip tu,gincytis...
Arns 2009-09-05 15:03
o mane juokina visokie "provakarieciai". Turim tokius kaimynus ir su jais reikia bendrauti, nei JAV, nei Vokietija ar Prancuzija nepriimines sprendimu kurie absoliuciai kenktu Rusijai, nes mes esame didziosios politikos uzribyje ir nieko nepadarysi. Galim isikalbineti esa Rytu europos politinis centras, esa mes kazka nuveikeme Ukrainoje, Gruzijoje, Baltarusijoje, taciau apart keliu zmogeliu, daugumai ne musu zodziai svarbus. Taigi, gal reiktu susiproteti ir imti pesti nauda, o lysti i nelygevertes mustynes? Panasu jog visuomene, skatinama populistu ir geltonosios spaudos, bando perrayti viska kas tik imanoma. Deje tik patys jie ir tetiki ka sako. Gaila, kad nemazai tokiu "protu" dabar politikoje, tad musu nuomone ivairiais klausimai negirdima ne tik rytuose, bet ir vakaruose.
rwc 2009-09-05 19:21
(pagal Webometrics, Lomonosovas yra tik 57 Europoje, 188 pasaulyje, vertinant pagal publikacijas - 339). Tada aišku, dėl ko Kembridžai pas mus iš 50 aukštųjų mato tik porą institutų ar fakultetų (pagal t.p. KTU 363/847/1171, VU 367/853/1104, VGTU 370/861/1049).