Japonija ruošiasi paleisti pirmąjį automatinį kosminį laivą (Video)  (4)

Šią savaitę į orbitą turėtų būti iškeltas nepilotuojamas Japonijos krovininis kosminis laivas „H-2 Transfer Vehicle 1“ (HTV-1), pranešė „Space.com“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jis turėtų būti paleistas rugsėjo 10 d. 17.01 val. Grinvičo laiku iš Tanegashimos kosminio centro Japonijos pietuose. Planuojama, kad pirmasis japonų automatinis krovininis kosminis laivas Tarptautinę kosminę stotį (TKS) pasieks rugsėjo 17 d.

HTV-1 suprojektavo ir pagamino Japonijos kosmoso agentūra JAXA, o į orbitą jį iškels taip pat Japonijoje pagaminta nauja raketa nešėja H-2B.

Pasak specialistų, NASA ruošiantis nutraukti savo daugkartinių erdvėlaivių skrydžius, svarbią TKS aptarnavimo funkciją perims Europos Sąjungos, Rusijos ir Japonijos krovininiai kosminiai laivai.

HTV-1 yra apie 10 m ilgio ir 4,4 m pločio cilindro formos kosminis laivas, galintis gabenti iki 6 tonų krovinius. Tačiau per pirmąjį skrydį jis gabens tik apie 3,5 t krovinį. Skirtingai nuo Rusijos ir ES krovininių laivų, jis nebus automatiškai prijungtas prie TKS doko: stoties įgula Japonijos kosminį laivą „pagriebs“ mechaniniu manipuliatoriumi.

Maždaug po mėnesio HTV-1 bus paleistas ir nukreiptas į Žemę, kad sudegtų aukštutiniuose atmosferos sluoksniuose virš pietinės Ramiojo vandenyno dalies.

Pranešama, kad JAXA nuo 1997 m. išleido apie 680 mln. JAV dolerių HTV kosminiam laivui kurti. Pats HTV-1 kainuoja apie 220 mln. dolerių. Naujoji raketa nešėja H-2B yra galingesnė ir patobulinta ankstesnės Japonijos raketos nešėjos H-2A, naudojamos nuo 2001 m., modifikacija.

Tolesniame JAXA parengtame video gana išsamiai pristatomas ne tik naujas erdvėlaivis bei projektavimas, bet ir pateikiama būsimo skrydžio animacija. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)