Kinija švenčia kaip per karą (Video)  (8)

60-mečio proga šiandien Pekine rengiamas karinis paradas. Miesto valdžia ėmėsi tokių griežtų saugumo priemonių, kokių taikos metais dar nebūta. Iki spalio 8 dienos, kai baigsis oficialūs jubiliejaus renginiai, 200 km spinduliu aplink Tiananmeno aikštę jokiais tikslais negalima leisti nei balandžių, nei balionų. Uždrausti net aitvarai, tipiški Pekino padangei. Piliečiai raginami pranešti apie bet kokį "įtartiną skraidantį objektą".


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Valdžia nepateikė jokio tokių griežtų priemonių paaiškinimo. Ar ji bijo, kad specialiai išmokytas paukštis numes užnuodytą strėlytę prezidentui Hu Jintao ant galvos, kai šis atvyks į iškilmes savo atviru limuzinu? Greičiausiai balandžių bijo Kinijos oro pajėgos - kad virš Tiananmeno aikštės skrendantys lėktuvai nesusidurtų su paukščiais. Kiti pareigūnai labiau susirūpinę pavojumi ant žemės, todėl šunų savininkai perspėti švenčių dienomis mažiau vedžioti savo augintinius. Tokio turinio plakatai iškabinti ant sienų Pekino centre. Vedžioti šunis arti parado vietos apskritai uždrausta. Kinijos vyriausybė 60-mečio jubiliejui skiria tikrai labai daug dėmesio. Per paradą ketinama pademonstruoti kai kurią naujausią Kinijos ginkluotę, nors paprastai tokie dalykai šioje šalyje laikomi didžiausioje paslaptyje. Visos repeticijos vyko naktimis, griežtai žiūrint, kad jų neišvystų paprasti piliečiai. Tačiau net ir per patį paradą žmonėms, gyvenantiems tose gatvėse, kuriose jis vyks, uždrausta išeiti į balkonus ir net atidaryti langus.

Iš anksto sužinota tik tai, jog šiandien Pekino dangų nušviesiantys fejerverkai bus dukart didesni nei per olimpines žaidynes. Kad sustiprintų šventinę nuotaiką, sostinės savivaldybė išpuošė Pekino gatves raudonais popieriniais žibintais ir spalvotomis vėliavėlėmis. Vis daugiau po Pekiną lakstančių automobilių taip pat papuošti mažomis Kinijos vėliavomis.

Visai ne šventiškai nuteikia juodomis uniformomis apsirengę policininkai, kurių pastarosiomis dienomis galima pamatyti gatvėse, stotyse, dažnai - su dideliais šunimis. Paštas vėluoja, nes visos siuntos tikrinamos specialia peršviečiančia įranga, o spūsties valandomis metro keleiviai grūdasi dar labiau, mat rentgenu tikrinamas kiekvienas krepšys. Uniformuoti ir civiliais drabužiais vilkintys policininkai saugo miesto tiltus. Tikrinamos visos į Pekiną įvažiuojančios transporto priemonės ir vairuotojų dokumentai. Dėl nesenų ir dar nepamirštų neramumų Urumčio mieste ypač akylai tikrinami musulmonai. Iš viso Pekine patruliuoja daugiau kaip 7 tūkst. policininkų.

Šiuose video siužetuose išvysite kai kurias vykusio parado akimirkas. Senesni Lietuvos gyventojai turbūt nesunkiai prisimins labai panašius sovietinius paradus, vykdavusius Maskvoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lietuvos žinios
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)