Žmogaus smegenys turi "teksto numatymo funkciją"  (4)

Tai galėtų paaiškinti, kodėl kartais sugebame užbaigti kitų žmonių pradėtą sakinį – mokslininkai atrado, kad smegenys turi teksto numatymo funkciją. Panaši funkcija būna mobiliuosiuose telefonuose, praneša „Telegraph“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų manymu, disleksija sergantiems žmonėms sudėtinga greitai skaityti, kadangi jie neturi šio sugebėjimo. Jie tikisi, kad šis atradimas padės sukurti naujus šia liga sergančių žmonių gydymo būdus.

Didžiosios Britanijos mokslininkai neurologai atrado priežastį, kodėl daugelis žmonių gali numatyti žodžius ir sakinius, skaitydami tekstą. Vietoje to, kad perskaitytume kiekvieną žodį ir sakinį iki pabaigos, kad suvoktume jo prasmę, mūsų smegenys nuspėja jo prasmę ir tuomet eina tolyn. Kuo daugiau mokomės, tuo geriau smegenys sugeba numatyti sakinius ir todėl mes galime greičiau skaityti.

Tradiciškai buvo manoma, kad smegenų dalis, vadinama kampine skiltimi, funkcionuoja kaip „žodynas“, kuris padeda suvokti raidžių ir žodžių reikšmę, teigia Londono universiteto koledžo kognityvinės neurologijos mokslininkė profesorė Cathy Price.

„Iš tiesų mes parodėme, kad šios dalies funkcija daugiau skirta numatyti tam, ką pamatys mūsų akys – tai panašu į teksto numatyto funkciją mobiliuosiuose telefonuose“, – teigia C. Price. „Mes manome, kad taip vienu žingsniu priartėjome prie disleksijos suvokimo. Tai pakeitė mano suvokimą apie tai, kaip mes skaitome.“

Žurnale „Nature“ publikuotas atradimas buvo padarytas atlikus buvusių Kolumbijos partizanų kovotojų tyrimą. Darbo grupė nuskenavo neraštingų suaugusių mokyklos nelankiusių maištininkų smegenis prieš tai, kai jie praėjo penkerių metų trukmės skaitymo ir rašymo kursus, ir po to.

Jie atrado, kad išmokusių skaityti dalyvių pilkosios medžiagos (kurioje vyksta „apdorojimas“) tankis buvo padidėjęs tam tikrose kairiojo smegenų pusrutulio dalyse. Tai buvo smegenų sritys, atsakingos už raidžių formos atpažinimą ir raidžių pavertimą kalbos garsais bei jų reikšmių suvokimą. Skaitymas taip pat sustiprino „baltosios medžiagos“ junginius tarp dviejų skirtingų apdorojimo regionų. Buvo atrasta, kad ypatingai svarbūs yra junginiai su kampine skiltimi, esančia kairėje viršutinėje smegenų dalyje.

Jau daugiau nei 150 metų mokslininkai žinojo, kad ši smegenų sritis yra svarbi skaitymui, tačiau naujasis tyrimas atskleidė, kad jos vaidmuo buvo suprantamas klaidingai.

Anksčiau buvo manoma, kad kampinė skiltis atpažįsta žodžių formą prieš surandant jų garsus ir reikšmes. Iš tiesų dabar mokslininkai parodė, kad kampinė skiltis tiesiogiai nedalyvauja matomus žodžius paverčiant garsais ir reikšmėmis. Vietoje to ji palaiko šį procesą, padėdama numatyti tai, ką smegenys tikisi pamatyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)