LCROSS zondas vis dėlto užfiksavo Mėnulio grunto išmetimą  (4)

NASA paskelbė kosminio zondo LCROSS padarytas didelės raiškos nuotraukos, kuriose matyti Mėnulio grunto dalelių debesis, išmestas į „Cabeus“ kraterį įsirėžusios raketos nešėjos „Atlas V“ viršutinės pakopos. Nuotraukų raiška – 2 metrai viename vaizdo taške.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šias nuotraukas LCROSS padarė ir perdavė likus kelioms minutėms iki susidūrimo su Mėnulio paviršiumi. Po maždaug 4 minučių paskui raketos nešėjos pakopą skriejęs ir susidūrimą registravęs LCROSS pats nukrito į Mėnulį.

Šios nuotraukos atskleidžia, kodėl nepavyko NASA anonsuotas „kosminis fejerverkas“ Mėnulyje. Priminsime, kad, priešingai nei buvo tikėtasi, „Atlas V“ pakopos smūgis į Mėnulio kraterio dugną nesukėlė iš Žemės ir kosminių stebėjimų priemonių gerai matomo dulkių ir nuolaužų debesies, kuris, mokslininkų skaičiavimais, turėjo pakilti į maždaug 10 kilometrų aukštį virš Mėnulio paviršiaus.

LCROSS perduotose nuotraukose tamsaus kraterio fone gerai matyti šviesi dėmė – tai Saulės apšviestas maždaug 7 kilometrų skersmens dulkių debesis, teigiama NASA pranešime. Šiuo metu mokslininkai nagrinėja LCROSS perduotus susidūrimo duomenis.

Be to, pranešama, kad LCROSS susidūrimo momentą užfiksavo ne tik regimosios šviesos diapazone. Buvo gautos ir infraraudonųjų spindulių nuotraukos, liudijančios, kad po raketos pakopos smūgio Mėnulio paviršiuje susidarė maždaug 28 m skersmens duobė.

NASA teigimu, šio nuolaužų debesies nepavyko pastebėti dėl to, kad specialistai suklydo vertindami galimą išmestos medžiagos kiekį. Be to, „Atlas V“ pakopa Mėnulio dulkes „pakėlė“ ne 45, o tik maždaug 30 laipsnių kampu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: