„Hubble“ teleskopas taip pat neužfiksavo NASA smūgio į Mėnulį  (7)

NASA kosminio zondo LCROSS susidūrimą su Mėnuliu stebėjęs kosminis teleskopas „Hubble“ neužregistravo jokio medžiagos išmetimo iš „Cabeus“ kraterio, pranešė „Hubble“ programos atstovai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dar prieš susidūrimą NASA skelbė, kad „Hubble“ teleskopas specialiai bus nukreiptas į Mėnulį LCROSS eksperimentui stebėti. Tikėtasi, kad teleskopo atlikta iš kraterio išmestos medžiagos spektrinė analizė atskleis grunto šiame Mėnulio regione cheminę sudėtį ir galbūt patvirtins, kad jame esama vandens ledo.

Tačiau du šiuo tikslu naudoti „Hubble“ prietaisai ne tik nepatvirtino ar nepaneigė prielaidos apie vandens ledą, bet ir apskritai neužregistravo jokio medžiagos išmetimo iš kraterio, teigiama „Hubble“ programos pranešime.

Tikimasi, kad tokia pirminės teleskopo STIS (Space Telescope Imaging Spectrograph) prietaiso duomenų analizės išvada bus papildyta apdorojus visus „Hubble“ stebėjimo duomenis.

Kadangi LCROSS smūgį į Mėnulį stebėjusios Žemės observatorijų taip pat neužregistravo jo sukelto dulkių ir nuolaužų debesies, „Hubble“ ir kitų kosminių stebėjimo priemonių duomenys yra labai svarbūs siekiant išsiaiškinti, kas atsitiko. Pasak apžvalgininkų, tai, kad „Hubble“ „nieko nepamatė“, teoriškai gali reikšti, kad susidūrimas neįvyko (nors Mėnulio palydovui LRO pavyko užregistruoti šiluminį pokytį smūgio rajone), arba kad NASA „smarkiai suklydo“ bandydama apskaičiuoti po smūgio turėjusio pakilti dulkių debesies aukštį.

(0)
(0)
(0)

Komentarai (7)

Susijusios žymos: