Surasta priklausomybė tarp raumenų stiprumo ir Alzheimerio ligos  (2)

Naujas tyrimas rodo, kad pagyvenusiems žmonėms, kurių raumenys stipresni, kyla mažesnė rizika susirgti Alzheimerio liga, palyginus su jų bendraamžiais, praneša „Reuters“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gydytoja Patricia A. Boyle iš Rush Alzheimerio ligos centro Čikagoje kartu su kolegomis atrado, kad kuo stipresni yra žmogaus raumenys, tuo mažesnė tikimybė, kad jam bus diagnozuota Alzheimerio liga per ketverių metų laikotarpį. Tą patį galima pasakyti ir apie protinių funkcijų netekimą, kuris dažnai pasireiškia prieš išsivystant Alzheimerio ligai.

Tyrimų metu raumenų jėga buvo susieta su Alzheimerio liga, nors žmogaus svoris ir fizinio aktyvumo lygmuo taip pat turi įtakos ligos susirgimo rizikai. Tačiau iki šiol niekas netyrė, ar raumenų jėga gali būti svarbi, vertinant silpnaprotystės riziką, P. Boyle ir darbo grupė nurodė lapkričio mėn. žurnale „Annals of Neurology“.

„Šie rezultatai patvirtina sąsajas tarp fizinės sveikatos ir suvokimo senstant bei tai, kaip svarbu palaikyti geras fizines funkcijas ir jėgą“, – teigiama P. Boyle elektroniniame laiške „Reuters Health“.

Tyrime dalyvavo 970 silpnaprotyste nesergančių vyrų ir moterų, kurių amžius nuo 54 iki 100 metų (vidutinis amžius maždaug 80 metų). Mokslininkai išmatavo devynių raumenų grupių jėgą jų rankose ir kojose. Jie taip pat išmatavo tyrimo dalyvių kvėpavimo raumenų jėgą.

Senukų stebėjimas truko 4 metus. Per šį laiką Alzheimerio liga išsivystė 138 žmonėms. Nors didelė jų dalis buvo vyresnio amžiaus, nei likę tyrimo dalyviai, tačiau be visa ko, jų fizinis kūnas buvo silpnesnis už kitų senolių. Mokslininkai tyrimo duomenis analizavimo įvairiais pjūviais - pagal amžių, išsimokslinimą, gyvenimo būdą ir žinoma, raumenų jėgą.

Ši analizė parodė, jog stipriausius raumenis turintiems senukams (10 % nuo visos imties) tikimybė susirgti Alzheimerio liga sumažėjo 61 %, lyginant juos su silpniausių raumenų tiriamaisiais (taip pat 10 % grupė nuo visos imties).Stipresniems žmonėms per ilgą laiką taip pat lėčiau nyko protiniai gebėjimai.

Tyrimą atlikę medikai mano, jog tokios sąsajos gali atsirasti dėl to, jog organizme yra medžiagos, tuo pačiu lemiančios tiek fizinės, tiek ir protinės sveikatos silpnėjimą. Tad mokslininkai negarantuoja, jog raumenys apsaugos nuo Alzheimerio - galbūt jie tik indikuoja žmogaus atsparumą šiai ligai. Tačiau bet kokiu atveju, Patricia A. Boyle siūlo išlaikyti aktyvų gyvenimo būdą kiek galima ilgiau vien jau dėl to, jog taip lengviau smegenys aprūpinamos maistinėmis medžiagomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)