Fundamentalūs fizikos dėsniai keičiasi, priklausomai nuo to, kur ir kada jūs esate?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

sz520qm 2010-09-04 15:50
Kur apie tai būtų gailma plačiau sužinoti? Kaip dimensijos, energija, reikalinga išlaikyti gyvybei ir gyvybė tarpusavy susiję? Kodėl 4D erdvėje būtų sudėtingiau susidaryti komplikuotoms struktūroms? Kur pasireiškia "trupmeniniai" skaičiai, kokie jie yra ir kokią įtaką daro erdvės ortoganalumui? Linkas ar knygos pavadinimas irgi tinka (jei tik knyga nesunkiai prieinama). Iš anksto ačiū. Dėl tikimybės atrasti gyvybę mums žinomoje visatoje: minėti faktoriai smarkiai sumažina tikimybę atrasti gyvybę, tačiau naujų egzoplanetų, įskaitant ir Žemės tipo, atradimų eksponentinė progresija leidžia žvelgti kiek optimistiškiau į nežemiškos gyvybės paieškų rezultatus. Beje, Dreiko lygtį siūlau išvis palikti ramybėje. Tai tėra loginis samprotavimas ir patarimai, į ką reikia atsižvelgti, ieškant/mąstant apie nežemišką gyvybę išreikšta lygtimi. Ši lygtis, turėdama tiek nežinomųjų net nėra lygtis savo naudos prasme. Gautos skaitinės vertės neturi prasmės, nes visi kintamieji pasirinkti beveik neturint jokių rimtų prielaidų. O vien vieno kintamojo (kuris gali keistis ne keliais kartais, o keliomis eilėmis) nežinojimas, smarkiai iškraipo rezultatus, ką jau kalbėti apie 3 - 8 kintamuosius.
mobilunkas 2010-09-04 16:53
agresyviom civilizacijom geriau gyvent 4D visatoj- gali atomine bomba susprogdint nepatinkancio kaimyno kieme ir nieko baisaus. O pabandytum susprogdint atomine 2D visatoj tai ragai ir menuliui pareitu O siaip tai alfa turetu kisti taip kad susiformavusi protinga gyvye galetu istrukt is visatos, tad pradejus visatai trauktis tinkama alfa turetu but visatos pakrasciuose. o gal centre? gal per juodosios skyles centra tebus galimybe pabegt is besitraiskancios visatos
vyge 2010-09-04 19:25
Rimtai, kas čia su tom 2D ir 4D visatom? Net įsivaizduot negaliu keturių dimensijų, o čia pasirodo jau žinoma kažkas apie jas... Ar tiksliau apie gyvybės galimybes egzistuoti joje. Būtų įdomu plačiau Ten kitam pasisakyme apie tą bombą dviejų dimensijų visatoje irgi nesupratau, kodėl ten taip baisu būtų?
bahuriux 2010-09-04 20:19
Kazkaip ikyriai persasi mintis, kad visatoj nera nieko pastovesnio uz nepastovuma.
Kopust 2010-09-04 21:01
Tik po BB atsirado kosmosas? Man čia visiškai nelogiškai skamba nebuvo nebuvo kosmoso, pokšt kažkas sprogo, išsibarstė ir atsirado kosmosas, ir visata, ir galaktikos, ir visa kita iš ten kur nebuvo nieko Ir čia šiaip teigti viska kaip RWC tai nelabai sąžininga yra, kai mes, rimtai pagalvojus, nieko nežinome, nei kaip ten yra, nei kas ten yra, nei nuo ko prasidejo. Pats BB yra tik teorija.
Wolfy 2010-09-04 21:18
Zodziu,mokslininkai deramai dar nesupranta musu saules sistemos ir kas cia vyksta,bet jau fantazuoja,kas gali buti kitoje visatos puseje ar kitoje dimensijoje,nors dar neaisku ar jos isvis egzistuoja.
vyge 2010-09-04 22:08
Po BigBang atsirado ne tik kosmosas, atsirado pati erdvė ir laikas. Tiesiog mokslininkų stebėjimai parodė kad erdvė plečiasi, ir jei vaizduotėje grįžtume laiku atgal atrodo logiška kad, kažkada tai buvo tarsi vienas taškas kuris ėmė plėstis - vat tau ir BigBang teorija. O moksle šiaip jau viskas yra teorija, gravitacija yra teorija, bet vien dėl to kad, tai teorija, skraidyti nepradėsi. Teorijos sudaromos pagal turimus duomenis, kai gaunami nauji duomenys teorijos patikrinamos ir nors norisi tikėti kažkokiomis kitokiais būdais pvz. iš oro ištraukiamomis pseudovisažinių teorijomis apie saulės sistemą ir šiaip visatą - mažai tikėtina kad jos bus teisingesnės nei mokslininkų aiškinimai.
rimka 2010-09-04 22:14
Bull Shit, noriu pamatyti kaip buvo skaičiuota.
Nightkid3 2010-09-04 23:17
Nieko apie jas manau nezinoma, aprasyti tik pamastymai, jei tokios egzistuotu. O kur sake kad 2d butu baisios bombos, nzn kaip paaiskint bet mazdaug bombos galingumas/x^2(arba 3, arba 4, priklausomai nuo to keliu dimensiju visata -.- ) = padariniu didumas. x tai kaip ir erdves dydis, netinka sakyt nei plotas nei turys nei dar kas nes visur skirtusi Kuo mazesne dimensija, tuo mazesnis daliklis ir didesni padariniai. Bet seip tas pasisakymas neteisingas vien del to, kad jeigu ir butu skirtingos visatos, negaletum 3d bombos susprogdint 2d ar 4d visatoje. O seip as manau kad 2d ir 4d visatos yra nereali nesamone
vyge 2010-09-05 00:19
Dėkui bent jau už bandymą paaiškint Aš kažkaip ir maniau kad, 2D visatoje ir bomba turėtų būti dvieju dimensijų, tai analogiški ir padariniai. p.s. kyla keistas jausmas kad bandau rimtai rašyti visiškas nesamones :D 2D bomba, fantastiniuose filmuose to nepamatysi :D
femto 2010-09-05 01:00
4D (keturios dimensijos) - x,y,z,t , tas pats kas ir 3D tik be laiko, o juk keturmate erdve skaiciuojasi su laiku , o jau 5D galite bandyti isivaizduoti..
rwc 2010-09-05 02:11
, tėra pasiekusi civilizaciją. Nepanašu, kad šimpanzės artimiausiu metu tai pasiektų - jau vien dėl to, kad didelės smegenys, silpnas žandikaulis, vaikščiojimas stačiomis gyvūnui nėra naudingas - visa tai greičiau nesėkmingos evoliucijos grimasos, supuolusios į gerą komplektą. Negana to, dėl šios priežasties žmonės ne kartą buvo ant išnykimo ribos. Dreiko spėjimas bent keliomis eilėmis per optimistinis. Dreikas spėja, kad 0.001 civilizacijų norės ir galės bendrauti. Atsižvelgus į technines galimybes - tikriausiai gerokai mažiau. Esame pasiuntę vos keletą pranešimų į atsitiktines pavienes žvaigždes (o jų juk milijardai!). Tikimybė, kad būtent ten atsiras ufonautas, kuris tuo metu klausysis mūsų ir nepražiopsos sekundžių trukmės vienkartinio signalo praktiškai lygi 0. Na, bet čia žaidimai, į juos galima nekreipti dėmesio. Žemė, priešingai nei rašoma spaudoj, tampa vis tylesnė kosminiais masteliais: nebesiunčiam stiprių nekryptinių signalų, kurie išeitų už Žemės atmosferos; mažinami signalų galingumai didinant imtuvų našumą, moduliacijas ir skaitmenines technologijas; vis daugiau bendraujame šviesolaidžiais, greitai slopstančiais WiFi ir GSM signalais, siauriname dažnių juostas; vis dažniau naudojame šifruotus signalus, kurie sunkiai atskiriami nuo balto triukšmo ir t.t.. Jau dabar koks ufonautas Plutone neatkreiptų dėmesio į Žemės triukšmus. Taigi, realiai Žemė yra ir bus minimaliai triukšminga tik kokius 50-100 metų nuo TV atsiradimo. Prie Dreiko pasiūlyto 0.01 reikėtų prirašyti dar keletą nulių. Kaip matai, labai greitai iš Dreiko "10" gaunasi "0.0...01" (civ. galaktikoje, įskaitant mus pačius).
mobilunkas 2010-09-05 07:47
isivaizduokim kad iki BB nebuvo erdves, bet apie musu visata kazkas juk egzistuoja, keista butu mAnyt kad yra tik musu visata ir daugiau panasiu aplink nera ir isviso aplink nieko nera. tai ivyks BB ir sudraskom aplinkines visatas savo pletimusi. as manau kad egzistuoja lokalus erdvelaikis islakomas materijos/ energijos, kuris dingsta visatai susitraukus ir atsiranda bigbango metu (issivynioja), o begalinis kiekis susitraukianciu ir bigbanginanciu visatu egzistuoja aukstesnio lygio erdvelaiky , kurio neitakoja energija ir materija. ir kiekvienai visatai yra skirtas t.t. plotas iki kiek ji gali issiplest, tada pasikeicia konstantos ir visata vel grizta i taska. o tarp visatu atstumai tai jomajo. ir gyvybes tikslas tapti protinga visata, kad butu galima protui issiverzt is besitraukiancios visatos ir kolonizuot aplinkines visatas. o gyvybes tikimybe manau beveik lygi 100 proc bet kurios susiformavusios galaktikos atzvilgiu
rwc 2010-09-05 08:23
Panašiai teigia dauguma dabartinių teorijų. Visa kita - jau greičiau religija.
Kopust 2010-09-05 09:11
kodėl? Gal yra kokia tarpvisatinė erdvė, už kurios slypi dar viena visata ar netgi kelios visatos? Pvz kaip galaktikos.
mobilunkas 2010-09-05 09:54
kai pagalvoji tai kosmosas turi but begalinis, nes jei yra riba tai kas uz ribos? ribos tai panasiai kaip I, II,III kosminiai greiciai- kazkas kas tik tau riba, gal pasiekus koki antra tarpvisatini greiti, butu galima pasiekt gretima visata, o pirmuoju tarpvisatiniu greiciu lakstytume apie visatos krasta. visatos turetu formuot kazkokias erdvines strukturas panasias i verpetus, o tarp skirtingu verpetu vel nesvietiski atstumai ir t.t. ir t.t. bet kuo viskas uzsibaigia tai fantastiskai idomu, nes negaliu isivaizduot begalinio dydzio, nors galiu isivaizduot kad musu visata kaip koks kvarkas dydzio, o kitos strukturos dideja dideja iki visatos dydzio ir daugiau
rwc 2010-09-05 12:08
Įsivaizduok, kas esi realus skaičius (pvz, 3) ir nori pasiekti gretimą. Manai, 3.1? Ne, jis ne gretimas - tarp tavęs ir jo dar yra 3.01. Tarp tavęs ir 3.01 yra 3.001 ir taip toliau. Negali pasiekti gretimo kaimyno, nes jis nepasiekiamas - kuo labiau stengsies, tuo mažesniu žingsneliu bandysi žengti. Dabar matematiškiau: tarp 2.9999... ir 3.00000....1 kiek yra skaičių? Begalybė! Bet išorės požiūriu tas tikrasis 3 neprieinamas, jis be galo mažas, tik numanomas. Tarp jų yra be galo mažas - o iš vidaus be galo talpus intervalas. Bet kuriuo atveju, siūlau pasiskaitinėti apie singuliarumus ir įvykių horizontus - pvz., "Visatą riešuto kevale" (neskaičiau anksčiau, bet pagal tai, ką radau inete - panašu, kad ten sudėta nemažai klasikinių pavyzdžių ir paaiškinimų).
rimka 2010-09-05 12:21
rwc, aš kiek mačiau tai šitos lygties sprendinys būna iki 10 milijonų. kodėl manai kad tie patys mažiausieji atsaymai yra tie teisingieji? kitas dalykas, tai čia dar trūksta keliatos kintamūjų, nes kiek matau, tai visi tą lygtį skaičiuoja tik tokiai pačiai gyvybės formai kaip mūsų, iš mėsos, ir gyvenančią tokiose planetose kaip mūsų. bet nereiktų atmesti galimybės kad pavyzdžiui ta gyvybės forma pati būtų tokio dydžio kaip planeta arba ir kitokios egzotiškos, teoriškai įmanomos, arba kol kas mum net neatėjusios į galvą kad galėtų egzistuoti, gyvybės formos. dar kai kas, laiko parametras, čia galima ginčytis, sakai rastumėm liekanas, kas siuntė signalą? o aš manau kad dauguma iš tų civilizacijų būtų linkusios išgyventi viską, kartais įskaitant netgi ir pačios jų žvaigždės mirtį.
Metanabol 2010-09-05 13:00
Matot, kuo giliau bandai įlįsti į visatą - proporcingai didėja klausimai. O jų atsakyti negali niekas... Kodėl? Tas labiausiai kelia įtarimą... Pagalvokite, žmogbeždžionės nežinojo nieko, nei kur jie, nei ką darė. Kad žemė apvalios(bendrai kalbant) formos žmonija sužinojo visai nesenai... Atrodo tarsi žaidimas - žmogus vis evoliucionuoja ir t.t. - kopia vis aukštyn... Neatrodo viskas labai panašiai prilyginama žaidimui??? Kodėl būtent turi įvykti BB, o ne kažkas kito? Kodėl visa erdvė tampa tašku ir vėl atsiranda erdvė? KODĖL? Niekados netikėsiu, kad visata yra viena, kad žmogus yra išskirtinis (tuo labiau dzievo kūrinys) ir išvis tikiu vieną - atsiradom iš lempos ir bet kokiu momentu išnyksim. Tik glumina vienas dalykas - asmenybės suvokimas. Kai miršta materialus kūnas kur dingsta suvokimas? Klinikinių mirčių aukoms, matančioms tunelio galuose šviesą? (žinoma, tai deguonies trūkumo ir haliucinogenų tokiose situacijose išsiskyrimas) Tačiau, gal vis dėl to žmogus tai tik terpėje čia? Gal jo astralinis kūnas egzistuoja kitose dimensijose? Gal visa ši visata tik dalis žaidimo? Per daug klausimų...
vazzy 2010-09-05 13:30
o kodel tu manai, isvis yra toks dalykas kaip astralinis kunas ar kaskoks pomirtinis gyvenimas, jeigu visa tavo vadinamoji "siela" yra tik nerviniai impulsai sukurti smegenu, prislopink viena ju dali asmenybe visiskai pasikeis, nes smegenys kitaip funkcionuos, tai ka pagal tavo tikejima ir siela pasikeis nes smegenys kitaip reguoja i nervinius impulsus? tarkim pagal rtavo tikejima, tavo siela yra dora arba bloga cia nesvarbu ir po mirties tu toks busi, bet jeigu pazeisi smegenu dali ir tu netik, kad neatskirsi kas yra gera ar bloga, bet ir valgyt pats nebemokesi, tai ka ir siela bus tokia tada? viskas yra tik nerviniai impulsai, kurie smegenu pagalba padeda suvokti mus supancia aplinka ir pries jos prisitaikyti. mes visiskai nuo to priklausomi, o ne kaskokiu aukstesniu jegu, kurios egzistuoja tik tavo galvoja, bet absoliuciai niekaip negali itakoti tavo aplinkos.