Bendroji reliatyvumo teorija gali padėti spintronikos vystymuisi

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Plikas 2011-04-19 14:05
? Ar taip nori parodyti, kad "teorija neteisinga" nes anksčiau ar vėliau ją pakeis tikslesnė?
_alvydas_ 2011-04-19 14:33
Nieko aš tokiu būdu neįrodysiu. Bet situacija visai reali, kad kokia lažybų bendrovė pasaulyje pasiūlytų tokį klausimą. Pagailėtum kelių litų sužaist šitą loteriją?
Skeleton 2011-04-19 20:39
Foye, ačiu, seniai tiek nesijuokiau. Negi Banzaitis tau nepaaiškino, kad kvantinės mechanikos specialistai kasdien naudoja "reliatyvistines pataisas"? Įtariu aiškino, bet taip ir nesupratai Tai žinok kad elementariųjų dalelių fizikai su reliatyvistiniais efektais susiduria kiekvieną dieną. Reliatyvistiniai elementariųjų dalelių efektai, pavyzdžiui stebimo dalelės skilimo pusperiodžio pailgėjimas dėl laiko sulėtėjimo (dalelės atskaitos sistemoje), yra TIESIOGIAI EKSPERIMENTIŠKAI MATUOJAMI. Dar daugiau, jei ne reliatyvumas, dauguma elementariųjų dalelių eksperimentų išvis būtų neįmanomi. Gali aišku bandyti aiškinti, kad pavyzdžiui LHC yra didelis didelis sąmokslas...
Skeleton 2011-04-19 20:52
Ką reiškia "išsilaikys"? Anksčiau ar vėliau tiek kvantinė mechanika, tiek reliatyvumo teorija, tiek kažkokia dar nežinoma fizika taps dalimi kažkokios naujos "Visuotinės Teorijos". Abi teorijos yra eksperimentiškai patikrintos, taigi teisingos, mes tiesiog nežinome "kažko" reikšmingo kas jungia abi teorijas
_alvydas_ 2011-04-19 22:03
Jei bus eksperimentiškai patvirtintas nors vienas iš šitų teiginių: c ne konstanta įvairių stebėtojų atžvilgiu; erdvė ne kreiva o dinaminė; laikrodis vidui žemės greitėja. Manai ilgai reiks laukt?
- 2011-04-19 22:48
O kodėl lauki būtent paneigimo? Kuo tau netinka eksperimentiniai parodymai, kurie jau dabar yra.
_alvydas_ 2011-04-20 14:16
Savo smegenų išprievartaut reliatyvistiniu būdu nesugebėjau Atrodo masinė propaganda gali daugumai įteikt beleką. Na bet ta daugumos mąstymo HariPoterizacija man savotiškai ir naudinga. Argumentai, kad yra daug eksperimentų patvirtinančių neatlaiko jokios kritikos. Niutono mechanika patvirtinančių faktų taip pat buvo begalės. Tačiau ji rėmėsi visai kitais principais. Nors sena teorija būna matematiškai kaip naujos dalinis atvejis, tačiau principai iš esmės keičiasi. Būtent tas prisirišimas prie reliatyvistinių principų yra religija (totaliai). Principai keisis kardinaliai ir dar ne kartą, bet grafiškai sena teorija visada bus tik ribinis atvejas tam tikram matavimo diapazone ar tam tikrom specifinėm sąlygom. Na pvz Maikelsono eksperimentas tolygus garso greičio matavimui autobuse. Pamatavus vienam iš "autobusu" (Žemė), padaryta nelogiška išvada. Bet kadangi tas vidinis oras iš tikro nejuda to autobuso atžvilgiu, tai ir kitos formulės gautos iš šitos prielaidos neblogai tinka. Bet čia tik dalinis atvejas. Na ne ypač aš ir norėjau tuo klausimu bediskutuot. Tiesiog bandau atsakyti į klausimą. Bet į mano klausimą taip nieks ir neatsakė.
- 2011-04-20 21:41
Dalelių masės didėjimas greitintuve tau irgi neatlaiko kritikos? Kita vertus - Niutono mechaniką patvirtinantys faktai yra, ir niekur nedingo, ir Niutono mechanika yra teisinga. Ιr ką tu vadini HariPoterizacija? Tai gal tada nusprendžiam, kad elektronų egzistavimas irgi yra HariPoterizacijos teiginys?
_alvydas_ 2011-04-21 09:15
Atsipalaiduok ir sek artimiausius įvykius. Nu, kad ir http://www.technologijos.lt/n/technolog ... 14&l=2&p=1 Bet aš turiu omeny dar artimesnius.
Myslius 2011-04-21 11:45
Toks atkaklus kazko teigimas be jokiu irodymu yra daug labiau panasesnis i religija. Sukuriama teorija, tada atliekami bandymai stebejimai tai patvirtinti. Reliatyvumas numate redshifta, laiko suletejima, juoduju skyliu egzistavima, sviesos islinkima, jus isivaizduojate kokie tai teiginiai po niutono desniu? tiesiog absurdiski, bet visi jie buvo uzfiksuoti, apskaiciuoti ir atitiko duomenis. Dar numate ir gravitacines bangas, kurios nera aptiktos, siuo metu kaip tik startuos LIGO projektas, todel labai laukiu pirmuju rezultatu. O jus bandote nurungti vien del to kad jums ji tiesiog nepriimtina ir be jokiu faktu... Va cia tai religija. (totaliai kvadratu)
_alvydas_ 2011-04-21 12:09
Jei pastebėjai aš šį kart nieko naujo neteigiau, tik iš turimos informacijos įvertinau labiausiai tikėtiną terminą.
Myslius 2011-04-21 13:24
taip, nieko naujo, jau seniai uzsiciklinote ties ta pacia ideja, beto dar pradejote ir izeidineti kitus vadinti religingais ar tikinciais hario poterio pasakomimis (neblogas reliatyvumo palyginimas), ivairios propagandos teorijos, pradedu priskirti Foye kategorijai. Reliatyvumo teorija niekada nebus paneigta, negalima kazko atneigti, ji tik bus patikslinta, ka padare einsteinas su niutono desniais, zinoma ateis tam metas kada nors ir as tik uz tai, bet netikiu "religingais" pasakojimais apie eterius, butent pasakojimais ar tureciau sakyti pasakomis, nes nera jokiu irodymu. Jei tikeciau vadinasi tapciau religingu. Siaip beviltiska diskutuot sia tema daugiau, pasiduodu jus laimejote.
_alvydas_ 2011-04-21 14:19
Dar ne. Negi atrodau toks nesavikritiškas Nieko asmeniškai neįžeidžiau, tikiuosi. Neturiu tikslo jus įtikinti, tikrai. Bet statistika man įdomi, na kiek maždaug procentų yra manančių vienaip ar kitaip. Aišku balsavimu tiesos nenustatysi, žinau.
Myslius 2011-04-22 00:47
Nemanau nei vienaip nei kitaip, nera tikslo kazkuo tiketi, nes nera pagrindo. Eterio teorija man tokia pat teisinga kaip big rip, big crunch, string theory, multiverse ir panasiai. Eterio teorija gali pasirodyti teisinga, ji butu daug labiau intuityvesne, bet kol nera patvirtinanciu faktu, diskusija apie tai atrodo beviltiskai.
_alvydas_ 2011-04-22 08:42
Na taip, jei aš būčiau bandęs jus įtikint. Bet klausimas buvo visai kitas: Kaip manote koks labiausiai tikėtinas terminas kol eksperimentiškai bus patvirtintas bent vienas iš sekančių trijų teiginių. 1. c ne konstanta įvairių stebėtojų atžvilgiu; 2. erdvė dinaminė; 3. laikrodis vidui Žemės eina greičiau nei paviršiuje. Galėjote parašyti tiesiog begalybė/niekada, jei manote, kad nei vienas iš šitų reiškinių neegzistuoja ir viskas. Bet jei egzistuoja reliatyvumui nepasisekė. Aš pateikiau kitą terminą, nes turiu kitokios informacijos turbūt.