Sukurtas pirmasis „vandens bangų“ lazeris  ()

Technion tyrėjai pirmą kartą pademonstravo, kad lazerio emisija gali rastis iš vandens bangų ir šviesos sąveikos. Šis „vandens bangų lazeris“ galėtų būti naudojamas mažuose jutikliuose, kuriuose apjungiamos šviesos, garso ir vandens bangos, ar kaip nauja galimybė „laboratorijoms luste“, naudojamoms ląstelių biologijos ir naujų vaistų terapijos tyrimuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siekdami kompensuoti šį mažą efektyvumą, mokslininkai sukūrė prietaisą, kuriame šviesolaidžio gija tiekia šviesą į mažą oktano ir vandens lašelį. Lašelyje daug kartų pereidamos vienos per kitas (maždaug milijoną kartų), šviesos bangos ir vandens bangos, generuoja lašelius, kaip vandens bangų lazerio emisiją.

Šviesolaidžio gija tiekiamos šviesos ir mažų lašelio paviršiaus vibracijų sąveika yra kaip aidas, kur garso bangų ir paviršiaus, per kurį jos eina, sąveika vieną šūksnį padaro girdimą kelis kartus. Siekdami savo įrenginyje sustiprinti aido efektą, tyrėjai naudojo labai skaidrius, takius skysčius, taip paskatindami šviesos ir lašelių sąveikas.

Be to, vandens lašelis yra milijoną kartų minkštesnis už dabartinėse lazerių technologijose naudojamas medžiagas. Tad mažutėlis šviesos slėgis gali deformuoti lašelį milijoną kartų labiau, nei tai vyksta įprastuose optomechaniniuose įrenginiuose, o tai suteikia didesnę lazerio emisijos kontrolę ir galimybes, teigia Technion mokslininkai.



phys.org

Daugiau informacijos: Samuel Kaminski et al. Ripplon laser through stimulated emission mediated by water waves, Nature Photonics (2016). DOI: 10.1038/nphoton.2016.210

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(0)
(7)

Komentarai ()