Pirmą kartą dokumentiniame filme parodyta iki šiol neskelbta Černobylio avarijos filmuota medžiaga – atsiskleidžia visas katastrofos siaubas (Video)  ()

Kraupios mirties, sunaikinimo ir ligų, įvykusių po Černobylio avarijos prieš 36 metus – didžiausios visų laikų branduolinės avarijos – scenos buvo užfiksuotos filmuose ir vaizdo įrašuose, tačiau dešimtmečius buvo paslėptos. Dabar šios anksčiau nežinomos istorijos pagaliau išryškėja naujame HBO dokumentiniame filme „Černobylis: prarastos juostos“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Filmo anonsas, kuriuo HBO penktadienį (birželio 3 d.) pasidalijo „YouTube“, leidžia pažvelgti į tai, kas atsitiko Ukrainoje (tuomet buvusioje Sovietų Sąjungos arba SSRS dalyje) po siaubingos nelaimės, įvykusios 1986 m. balandžio 26 d. Černobylio atominėje elektrinėje, esančioje apie 130 kilometrų į šiaurę nuo Ukrainos sostinės Kyjivo.

Seniai prarastose filmo juostose liudininkų parodymai suteikia žvilgsnį į gyvenimą Černobylyje prieš katastrofą ir parodo, kaip jis amžiams pasikeitė po avarijos. „Viskas buvo dokumentuota“, – anonse sako vienas iš liudininkų, tačiau daugelį sprogimo detalių ir galimų pavojų nuslėpė sovietų pareigūnai, kurie išsiuntė kareivius „likviduoti“ žalos ir padėti nuslėpti incidentą, sakė HBO atstovai.

Žmonės, gyvenę Černobylio AE apylinkėse, taip pat darbuotojai, kuriems buvo pavesta sutvarkyti žalą toje vietoje, nebuvo informuoti apie pavojų, kurį jų sveikatai kelia mirtina radiacija. Pasak pareiškimo, vis daugiau žmonių, patyrusių Černobylio radiaciją, susirgo, jų pasitikėjimas sovietų vadovybe žlugo, o tai prisidėjo prie plačiai paplitusių neramumų, kurie galiausiai išardė Sovietų Sąjungą.

 

„Černobylis: prarastos juostos“ premjera – birželio 22 d. per HBO 21 val. ET/PT (birželio 23 d. 4 val. Lietuvos laiku) taip per internetinę TV HBO Max.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(0)
(25)

Komentarai ()