Super gerai orkus traiškančias haubicas „Caesar“ turės ir Lietuva: skelbiama, kiek vienetų įsigysime, kiek kainuos, kada ateis į Lietuvą  (1)

Lietuva pirks 155 mm haubicas „Caesar Mk2“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pirmadienį Lietuvos Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas su Prancūzijos gynybos ministru Sébastienu Lecornu Paryžiuje pasirašė ketinimą įsigyti 18 savaeigių 155 mm haubicų „Caesar Mk2“. Numatoma pirkinio, kuris Lietuvą turi pasiekti iki 2027 m. vertė – 110–150 mln. eurų.

Kuo pasižymi šios haubicos?

Daugiafunkciškumas, mobilumas, paprastas įdiegimas, ilgalaikis šaudymo pajėgumas ir išgyvenamumas – kaip rašo „Army Recognition“, tai yra pagrindinės „Caesar“ ginklų sistemos savybės.

Dėl taktinio mobilumo ir manevringumo (6x6 sunkvežimio važiuoklė) šios haubicos atitinka operacinius reikalavimus, nepriklausomai nuo konflikto lygio, operacijos vietos ar dalyvaujančių pajėgų pobūdžio.

Teigiama, kad „Caesar“ gali remti visų tipų motorizuotus, mechanizuotus ar šarvuotus dalinius, įskaitant greitojo reagavimo pajėgas. Šių haubicų ugnies galią didina jų veikimo greitis, ilgesnis veikimo nuotolis ir didesnis tikslumas. Haubica iššauna šešis šūvius ir užsitaiso greičiau nei per 2 minutes.

Teigiama, kad „Caesar“ efektyvios visose kovinėse užduotyse – pavyzdžiui, tiesioginės paramos ugnyje, giluminėje ugnyje, atsakomojoje ugnyje ir net pakrančių gynyboje.

 

Parodoje „Eurosatory 2010“ Prancūzijos gynybos bendrovė „Nexter“ pristatė atnaujintą ratinės savaeigės haubicos versiją „Caesar Mk2“ (dar vadinamą „Next Generation“ arba NG). Šioje versijoje įrengta nauja šarvuota kabina, suteikianti antro balistinio lygio ir 3A/2B minų apsaugą.

Prancūzijos kariams per demonstraciją yra pavykę iššauti ir aštuonis sviedinius, per mažiau nei vieną minutę.

Teigiama, kad dėl gero taktinio, operatyvinio ir strateginio mobilumo, ši artilerinė sistema gali važiuoti bekele, įprastiniais ir vingiuotais keliais, gali būti transportuojamas traukiniu, desantiniu laivu, lėktuvais „C-130“ ir „A400M“). Vienos haubicos masė – mažiau nei 18 tonų, maksimalus greitis – 80 km/h įprastu keliu ir 50 km/h bekele.

 

„Caesar Mk2“ gali būti montuojama ant kelių važiuoklės versijų, Lietuva pasirinko 6x6 variantą.

„Caesar Mk2“ naudoja Prancūzijos, Indonezijos, Saudo Arabijos, Tailando ir Ukrainos karinės pajėgos, jas be Lietuvos ketina įsigyti Belgija, Čekija, Danija ir Marokas.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenėje naudojamos vokiškos „PzH 2000“ ir amerikietiškos „M-50“ haubicos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(34)
(4)
(30)

Komentarai (1)