Stebuklas, kurio niekas nesitikėjo: Rusijos karo lakūnai tiesiog bijo čia skristi, idealiai suveikė grandiozinis pasiruošimas  ()

Rusijos aviacija bijo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų: jau du mėnesius neskrenda į Ukrainos teritoriją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau maždaug du mėnesius Rusijos lėktuvai ir sraigtasparniai neskrenda į oro erdvę virš Ukrainos teritorijos, kurią tiesiogiai kontroliuoja Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Apie tai praneša UNIAN korespondentas, Ukrainos ginkluotųjų oro pajėgų pranešėjas Jurijus Ignatas.

Jis pastebėjo, kad daug kas klausia, kaip oro pajėgoms, kurios tiesiogine prasme turėtų būti sunaikintos pirmosiomis Rusijos agresijos valandomis vasario 24 d., pavyksta apsaugoti Ukrainos oro erdvę jau 111-ąją karo dieną.

„Priešas į mūsų ginkluotųjų pajėgų valdomą Ukrainos teritoriją neskrenda jau apie du mėnesius. Tai didelis rodiklis. Priešas skrenda į laikinai užimtą teritoriją ir ten naudoja sraigtasparnius bei smogiamuosius lėktuvus", – sakė Ignatas.

Anot jo, pastaruosius aštuonerius metus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgos ruošėsi Rusijos lėktuvų ir sraigtasparnių atakoms iš oro.

Jis pažymėjo, kad nuo karo Donbase pradžios 2014 metais Ukrainos oro pajėgos ruošėsi tokiam scenarijui.

„Apskaičiavome tam tikras rizikas ir analizavome visus planus – planą A, planą B, planą C, kurie galėtų kilti šioje situacijoje. Visi tikėjosi, kad pavyks išvengti konflikto, galbūt ir politinėmis bei diplomatinėmis priemonėmis, tačiau taip neatsitiko, prasidėjo karas ir oro pajėgos buvo jam pasiruošusios“, – sakė Ignatas.

 

„Per kelias valandas, minutes buvo nuspręsta iš pagrindinių atakų vietų atitraukti pagrindinę aviacijos, priešlėktuvinių raketų pajėgų ir personalo dalį, pavyko išgelbėti pagrindinį karinių oro pajėgų kovinį potencialą nuo jo sunaikinimo. Sunaikintos oro pajėgos reikštų visišką dangaus kontrolę iki vakarinių sienų“, – sakė Ignatas.

Pasak jo, Rusija aplink Ukrainą sutelkė didelį potencialą – apie 700 orlaivių (450 lėktuvų ir 250 sraigtasparnių).

„Šiuo metu oro erdvė saugoma taip pat, nes, nors priešą naikiname, jis turi galimybę papildyti savo nuostolius rezervais iš Rusijos vidurio. Taigi, Ukrainos oro pajėgos šiandien kontroliuoja tą oro erdvę, kuri kontroliuojama kariuomenės“, – sakė Ignatas.

 

Dar jis teigė, kad oro pajėgų priešlėktuvinių raketų pajėgos jau numušė 500 oro taikinių, įskaitant sparnuotąsias raketas, dronus, priešo lėktuvus ir sraigtasparnius.

Pasak Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadovybės, per 100 karo dienų Ukrainos aviacija surengė daugiau nei tūkstantį oro antskrydžių prieš Rusijos įsibrovėlių kariuomenę.

Kaip žinia, Ukraina išlaiko didžiosios dalies savo oro erdvės kontrolę, o Rusija nesugebėjo efektyviai sunaikinti Ukrainos oro pajėgų ar nuslopinti Ukrainos oro gynybos sistemos.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(115)
(3)
(112)

Komentarai ()