Ukrainos kariai sunerimę: JAV dovanotieji „Javelin“ jau kelia problemų, nėra į ką kreiptis pagalbos  ()

Ukrainos kariams kilo problemų su raketų paleidimo sistemomis „Javelin“. Ši sudėtinga ir įnoringa technika, kainuojanti šešiaženklę sumą, nesuveikė ir niekas dalinyje negalėjo jos paleisti, rašo „The Washington Post“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV armijos veteranas ir savanoris instruktorius Markas Heivordas papasakojo, kad ukrainiečiai kreipėsi pagalbos į du amerikiečius, kuriems pavyko pataisyti vieną sistemą, panaudojus žaidimo pulto detales. Kitos sistemos buvo laikomos sugedusiomis, bet tikroji problema buvo gremėzdiškas 258 puslapių instrukcijos vertimas su „Google Translate“. Taip pat prie įrangos nebuvo pridėta jokio telefono numerio, kuriuo būtų galima pasikonsultuoti sugedus ginklui.

Heivordas stebėjosi, kaip Pentagonas, į Ukrainą išsiuntęs daugiau kaip 5 000 „Javelin“, nepagalvojo apie techninį aptarnavimą, kad ukrainiečiai galėtų atsiradus poreikiui gauti pagalbą. Ukrainos kariuomenės vadai ir Vakarų savanoriai sako, kad kovotojams trūksta mokymo modulių, atsarginių baterijų ir kitų būtiniausių dalykų, kurie suteikiami JAV kariuomenei.

Pasak Marko Heivordo, ukrainiečiai taip pat negali naudotis dvejomis kompiuterinėmis programomis, kurias JAV armija laiko esminėmis norint išmokti elgtis su „Javelin“. Viena iš jų moko pagrindinių įgūdžių, išsamiai apibūdina raketos paleidimo seką. Kita naudojama pratyboms, imituojančioms kovines operacijas. Šių mokymų programų buvo paprašyta daugiau nei prieš mėnesį, tačiau jos Ukrainai nebuvo atsiųstos.

Vienas Ukrainos pareigūnas „The Washington Post“ sakė, kad jo dalinys balandžio pabaigoje paprašė simuliatorių, bet jų negavo. Pasak jo, Ukrainos kariai paprastai įsisavina, kaip naudotis tokio tipo ginklu, tačiau mokymas trunka mažiau nei dvi dienas. Tuo tarpu tokie pat kursai JAV kariuomenėje trunka 80 valandų. „Mokymas yra labai svarbus, turime sugebėti pataikyti šimtaprocentiniu tikslumu. Mes neturime tiek daug „Javelin“, kad tiesiog išmestume vieną, ir paimtume kitą“, – sakė pareigūnas.

 

Heivordas prisimena, kad kovo mėnesį jam tiesiog iš mūšio lauko paskambino vienas kareivis. Pasislėpęs nuo tanko už nedidelės kalvos, jis prašė patarimo, ką daryti su sugedusiu „Javelin“. Instruktorius negalėjo nustatyti problemos telefonu, todėl kareivis turėjo pabėgti. Kas jam nutiko toliau, Heivordas nežino.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(36)
(8)
(28)

Komentarai ()