To dar nebuvo: JK kariuomenė į tankus montuos kvantinius kompiuterius - tai gali suteikti didelį pranašumą mūšio lauke (Foto)  (1)

„Orca Computing“ generalinis direktorius Richardas Murray teigia, kad Jungtinės Karalystės Gynybos ministerija (MoD) įsigijo kvantinį kompiuterį – tikėdamasi, kad šią technologiją bus galima įdiegti mūšio laukuose esančiuose tankuose. Praėjusią savaitę „Orca“ paskelbė apie sandorį su MoD, tačiau iš pradžių daugiausia dėmesio skiriama moksliniams tyrimams ir mokymams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Šis įrenginys, kurį jiems perduosime, tikrai nedarys nieko, ko nedarytų klasikinis kompiuteris – todėl manau, kad šiuo požiūriu tai bus mokslinių tyrimų priemonė, – sako R.Murray. – Šiuo metu finansuojama daug veiklos, susijusios su jų kvalifikacijos kėlimu, supažindinimu su sistema ir pasiruošimu turėti savo prietaisą“.

„Orca“ jau keletą mėnesių savo laboratorijoje turėjo kvantinį kompiuterį, skirtą gynybos ministerijai, kuris bus naudojamas bandymams ir mokymams. Dabar liko keturi mėnesiai iki šešių mėnesių termino, per kurį bendrovė turi pateikti kariuomenei kompiuterį PT-1, kuris bus įrengtas vienoje iš jos bazių.

PT-1 kompiuteris yra fotoninis įrenginys, kuriam nereikia didelių gabaritų superšaldymo įrangos, kaip kai kurioms alternatyvioms kvantinių kompiuterių technologijoms. Jis telpa nedideliame korpuse, kurį galima sumontuoti standartinėje serverių spintoje.

 

R.Murray sako, kad šis paprastas naudojimas buvo viena iš MoD pasirinkimo priežasčių. „Jie kalbėjo apie tai, kad jis galėtų būti montuojamas į tanką arba ant judančios platformos, – sako įmonės vadovas. – Akivaizdu, kad mes dar to nepadarėme, bet tai yra kažkas, ką būtų galima padaryti, nes „Orca“ sistema veikia kambario temperatūroje“.

Ateityje galingesnės įrenginio versijos galės būti didesnėmis, kad būtų galima atlikti naudingus skaičiavimus, kurių neįmanoma atlikti klasikiniais kompiuteriais, sako R.Murray – tačiau jis mano, kad toks įrenginys vis tiek galėtų būti montuojamas įvairioje karinėje įrangoje.

 

„Jis tinka visiems tokiems dalykams, be to, yra patvaresnis. Turiu omenyje, kad vieną dieną toks gal bus ir naikintuve. Bet manau, kad daugiausia dėmesio skirsime tiesiog galbūt didesnio masto platformai, kuri galėtų funkcionuoti ant žemės“, – sako jis.

Šiuolaikiniuose mūšio laukuose įvairiais jutikliais atliekama daug žvalgybos ir stebėjimo veiksmų, o visų šių duomenų pavertimas naudinga informacija yra „labai sudėtingas skaičiavimo uždavinys“, sako „Orca“ vadovas. Teoriškai kvantiniai kompiuteriai gali iš esmės pagreitinti tam tikrų tipų užduotis, įskaitant modeliavimą ir optimizavimą, o tai tam tikrose situacijose galėtų suteikti kariams pranašumą.

 

Gynybos ministerijos atstovas spaudai „New Scientist“ sakė, kad „ministerijos siekis – kad ši technologija gerokai palengvintų bendravimą mūšio lauke naudojant tokias programas kaip vaizdų atpažinimą ir jutiklių valdymą. Ši technologija leis operatyviau apdoroti informaciją, reikalingą valdymo sprendimams mūšio lauke priimti, ir sumažins riziką, kylančią dėl dalijimosi duomenimis su stacionariu procesoriumi, esančiu ne mūšio lauke“.

Parengta pagal „New Scientist“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(8)
(0)
(8)

Komentarai (1)