[Nuomonė] Kodėl Turkijos jokiais būdais negalima pašalinti iš NATO: tai būtų beprecedentis smūgis - iškiltų grėsmė ir Lietuvai  ()

Tai būtų gana paprasta padaryti, jei sutiktų visos kitos NATO šalys. Tik tai būtų tiesiog neįtikėtinai kvaila.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš nesiruošiu eiti tuo keliu, kad įsiveltume į ginčą, kokia naudinga Turkija NATO ir kiek aljansas būtų silpnesnis be jos“, – rašo Cem Arslan, turkas, karo istorikas ir grožinės literatūros rašytojas.

„Pakanka pasakyti, kad visi, kurie pakankamai išmano apie Aljanso karinę dinamiką, tai jau žino, o su visais, kurie vis dar rėkia „išmeskite Turkiją iš NATO!“, ginčytis neverta.“

„Problema ta, kad didžiausia NATO reikšmė yra ar bent jau turėtų būti patikimumas. Štai kodėl 5 straipsnis yra nediskutuotinas. Štai kodėl nauji nariai priimami tik tada, kai visi esami su tuo sutinka. Štai kodėl šalys negali būti išmestos iš Aljanso. Didžiausias NATO pranašumas yra tai, kad jis gins jus, kai viskas pateks į pragarą, jeigu esate organizacijos dalis.

Skepticizmas, ar taip iš tikrųjų yra, jau yra aukščiausias tarp mažiau dominuojančių aljanso narių. Pirmiau minėti apribojimai, ką NATO gali padaryti, nėra trūkumas – tai Aljanso struktūros ypatybė, skirta aiškiai parodyti, kad NATO bus su jumis, nes jis negali jūsų palikti likimui.

Bandymas pašalinti valstybę narę visoms kitoms sutikus yra galimas, bet tada atidarytumėte Pandoros skrynią, veiksmingai apeidami šiaip griežtą NATO nuostatą, kad kai tik šalis priimama, jos negalima išspirti ir palikti kažkieno malonei, nes didesnieji Aljanso broliai mano, kad už tave per daug nepatogu kovoti.

 

Leiskite tik pasakyti, kad jei taip atsitiktų, visos į rytus esančios NATO narės, esančios fronto linijoje prieš Rusiją (tame tarpe ir Lietuva aut. past.), pradėtų labai nerimauti dėl to, kokia tikimybė, kad jos būtų paliktos, jei Rusija jas užpultų ir didieji Aljanso broliai nuspręstų, kad jiems neverta jaustis nepatogiai.

Sunaikink NATO veiksmų garantiją ir sunaikinsi Aljansą.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()